De molen gaat binnenkort weer draaien
De molen gaat binnenkort weer draaien Ali van Vemde

Molen Oog int Zeil gaat weer draaien

13 april 2024 om 16:27 Overig

COTHEN Het heeft even geduurd, maar binnenkort zal de molen weer in gebruik worden genomen. Dat zal op een feestelijke manier gebeuren op zaterdag 11 mei om 14.00 uur. Een mooi moment, nadat de molen op 27 november 2021 werd stilgezet vanwege scheurvorming in de roede.

Vanwege scheurtjes in de roede moesten verschillende molens van Stichting De Utrechtse Molen in 2021 worden stilgezet. De roede zijn de stalen balken van 26m lang, waaraan het houtwerk van de wieken is bevestigd. Omdat de kans bestond dat er een wiek zou kunnen afbreken werd besloten de molens stil te zetten. Hierna werd een begroting gemaakt voor het vervangen van de twee roede c.q. de vier wieken. Vanuit het restauratiefonds van de Provincie was er zicht op 50% van de te maken kosten die ongeveer € 100.000,- bedragen. Uit de opbrengsten van de vrijwillige molenaars vanaf 2014 kon tien procent worden bijgedragen, waarna een restant bedrag van € 40,000,- overbleef. Met een donateursactie kon dit bedrag bij elkaar worden gebracht.

In 2023 is molenaar Joop Boekweit op bezoek gegaan bij de fa. Vaags om te kijken hoe de nieuwe roede wordt gemaakt voor Molen Oog Int Zeil. Na het maken van de roede is het tuigage (houtwerk) pas gemaakt. Nu is het eindelijk zover. Op donderdag 18 april worden de oude roede gewisseld met de nieuw aan te voeren roede. Tussen 8.00 en 15.00 uur vinden deze werkzaamheden plaats. Het Molenplein is dan afgesloten voor alle verkeer. De bewoners zijn per brief geïnformeerd dat zij het Molenplein kunnen verlaten via de Zuster Wiekarthof.

In de weken erna zal het hekwerk aan de roede gemaakt worden en worden zeilen voorgelegd. Dat zal op 11 mei klaar zijn en op die datum wordt de molen weer feestelijk in gebruik genomen. Kinderen van de Carolusschool worden door Muziekvereniging Excelsior van school naar de molen gebracht. Onder toeziend oog van de directeur Utrechts Landschap, de Gedeputeerde van de provincie Utrecht, de wethouder cultuur van de gemeente Wijk bij Duurstede en genodigden van diverse sponsororganisaties samen met de molenaar de vang gaan lichten. Hierdoor kunnen de wieken weer officieel gaan draaien.

advertentie
advertentie