Wietze Smit
Wietze Smit BurgerBelangen
column

Dure Missers

14 december 2022 om 07:54 Opinie Raadspraat

Wanneer we met vertrouwen naar de toekomst willen kijken, moeten we bereid zijn te leren van het verleden. Een eeuwenoude tegeltjeswijsheid waarvan we kunnen leren. Als senior in de gemeenteraad verbaas ik mij dan ook over het feit dat men zich vaker stoot aan dezelfde steen.

Laat ik beginnen met een actueel onderwerp, een museum in het oude stadhuis op de markt. De afwikkeling van het museum in de Muntstraat geeft voldoende leergeld. Het aantal bezoekers was laag, het loon van de curator hoog, het pand bracht de helft op van hetgeen was begroot.Gaat het college zich aan dezelfde steen stoten? Onze kritische vragen over de uitgaven tot nu toe zoals hoe het zit met de subsidies aan het museumbestuur, de oproep om ondernemend oplossingen zoeken, worden door de wethouder met een houding van ‘daar heb je BurgerBelangen weer’ afgewimpeld. Alsof wij onze prioriteiten niet zelf mogen bepalen.

Een ander voorbeeld, we zuchten nog steeds onder de kapitaallasten van het Revius. Een gebouw ontworpen door een beroemde architect. Het bleek twee keer zo duur uit te pakken dan andere schoolgebouwen in omringende gemeentes. Nu staan er 2 nieuwe brede basisscholen op het programma en dat is hoog nodig! Onze jeugd verdient goede huisvesting. Na 10 jaar praten gaan deze plannen ca. 20 miljoen kosten. Alternatieven door BurgerBelangen aangedragen worden terzijde geschoven. Bijvoorbeeld bouwen aan de rand van de stad. Het geeft meer ruimte, maakt plaats voor extra woningen en kan ruimte bieden aan verenigingen en stichtingen. Het gebeurt overal in het land, maar ook wijzelf hebben daar ervaring mee. In Cothen en Langbroek zijn op deze wijze nieuwe sportparken en schoolgebouwen neergezet vrijwel zonder kosten. Goede lessen uit het verleden verdienen herhaling, toch?

Hetzelfde is van toepassing op de plannen voor Gemeentewerf en milieustraat. Investering 10 miljoen. We zullen met de plannen van dit college de komende jaren ca. 35 á 40 miljoen gaan investeren, aangezien er nooit voor gespaard is moet alles geleend worden. Met de huidige stijgende rente zal dit betekenen dat uw lasten zullen stijgen. BurgerBelangen zet zich liever in voor armoedebestrijding en verantwoord omgaan met uw portemonnee. Dat blijven wij doen. Ook al moet ik daarvoor af en toe iemand toevoegen dat er kennelijk weer lariekoek in de aanbieding is. Mijn advies is, koop iets lekkers bij de lokale middenstand en geniet er van met Kerst en Nieuwjaar. De lessen uit het verleden zullen zeker eens doordringen.

Wietze Smit, BurgerBelangen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie