Daphne van der Mark
Daphne van der Mark GroenLinks
column

Ons oude stadhuis, midden op de markt

23 juni 2021 om 07:25 Opinie Raadspraat

Al sinds 1666 staat ons oude stadhuis daar. Door de jaren heen is het wat verbouwd, onderhouden, heeft het verschillende functies gehad, maar heeft het altijd fier midden op die markt gestaan.

Het is een prachtig rijksmonument wat nu niet meer als stadhuis dient. Toch is het nog steeds een “huis van onze stad”. De prachtige raadszaal die bijvoorbeeld voor bruiloften nog veel gebruikt wordt. De trap waar je heerlijk even met een ijsje kan gaan zitten. Diverse exposities die we hebben mogen bewonderen. En de VVV zit er, waar je in de rij mocht staan voor een kaartje om een beschuitje met Sinterklaas te mogen eten.

Als de muren zouden kunnen praten, wat zouden ze dan te vertellen hebben over onze geweldig rijke geschiedenis? Nu is er een kans om in dit mooie huis van onze stad de muren in figuurlijke zin te laten praten over ons verleden, in de vorm van een museum. Dorestad ahoy was ooit hét handelscentrum van Noordwest Europa, een prachtig verhaal over Vikingen, Frankische vorsten en de inwoners van toen. Belangrijk om door te vertellen en de mooie verhalen zullen vele bezoekers trekken, wat de vitaliteit van ons stadje dan weer ten goede komt.

Het Rijksmonument is inmiddels wat in verval geraakt. De vloer is niet meer vlak, de trap is voor de huidige standaarden wat smal en door de jaren heen uitgesleten, de houtworm heeft er flink huisgehouden en de bovenverdiepingen zijn niet voor iedereen toegankelijk.

Al in 2017 heeft de gemeenteraad hiervoor geld gereserveerd. Maar ook anderen dragen volop bij aan het weer opkalefateren van ons oude huis van de stad. Het museum zelf heeft vele subsidieverstrekkers bereid gekregen bij te dragen en onlangs nog stelde de provincie een mooie subsidie beschikbaar. Binnenkort is het aan de raad om uiteindelijk het geld beschikbaar te stellen.

Ik hoef niet uit te leggen waarom GroenLinks voor het behoud van het huis van onze stad zal stemmen en vooral voor de functies die het ons allen te bieden heeft.

Daphne van der Mark, GroenLinks Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie