De Spacebuzz bezocht De Windroos
De Spacebuzz bezocht De Windroos Ali van Vemde

Een reis door de ruimte met de Spacebuzz

23 november 2020 om 14:57 Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Een kijkje nemen in de ruimte, wie wil dat nou niet. De leerlingen van groep 7 en 8 van De Windroos deden dit in de Spacebuzz. „Het was een beetje spannend, maar ook heel erg gaaf,” vertellen Eline, Joyke en Emma na afloop. Het voelde een beetje raar en een enkeling voelde zich een beetje misselijk, maar het was een fantastische ervaring.

door Ali van Vemde

De weg voor de school was afgesloten voor het 15 meter lange raketvoertuig. In kleine groepjes mochten de leerlingen naar binnen. Hier maakten ze een virtuele ruimtereis. Door de ogen van een astronaut keken ze naar de aarde. Voordat het zover was volgden de leerlingen eerst een educatieprogramma die is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Zo leren ze meer over de ruimte, maar ook over de aarde, de natuur en techniek. Pas als deze training succesvol is afgerond komt het raketvoertuig, met de nieuwste 4D Virtual Reality technology, naar school. „We maakten echt een reis door de ruimte,” weten de leerlingen te vertellen. „Vanaf het opstijgen tot de landing. We zagen de dampkring en de aarde en het noorderlicht.”

Jan begeleidt de kinderen op hun reis door de ruimte. „De Spacebuzz is enorm populair,” vertelt hij. „We willen met dit lesprogramma de kinderen duidelijk maken dat we zuinig moeten zijn op de aarde. Vanuit heel Europa komen de aanvragen om met de Spacebuzz te komen. Er zullen dan ook meer van deze raketvoertuigen bijkomen. Het is de bedoeling dat er één vast in Amsterdam komt te staan, verder reizen we overal naar toe. Zodra het allemaal weer kan, in verband met de coronamaatregelen, reizen we naar Hongarije. Maar ook hebben al 48 scholen in Italië zich aangemeld en 40 in Frankrijk.”

Na deze unieke ervaring gaan de leerlingen van De Windroos werken aan lessen waarin ze reflecteren op wat ze hebben beleefd. Het project wordt afgesloten met een bijeenkomt voor medeleerlingen en ouders waarbij de kinderen als kersverse ambassadeurs van planeet aarde net als echte astronauten vertellen over hun ervaringen.

advertentie
advertentie