Voor de meeste leerlingen helemaal nieuw: mediteren
Voor de meeste leerlingen helemaal nieuw: mediteren Ali van Vemde

Signe+education: Beweging, Bewustwording en Bespreking

Onderwijs

WIJK BIJ DUURSTEDE Een bijzonder educatief programma op het Revius. Brugklassers en leerlingen van Havo 4 volgden de signe+education dag. Een lesprogramma dat is ontwikkeld door Sven Signe den Hartogh, kunstenaar en oudleerling van de school. Hij ontwikkelde een lesprogramma om jonge mensen op een speelse manier in contact te brengen met zichzelf en facetten die cruciaal zijn voor het leiden van een zinvol leven.

Ali van Vemde

De bedoeling van het lesprogramma is dat de jongeren op een speelse en alternatieve wijze in contact komen met essentiële facetten van het leven en zo op een subtiele manier nieuwe inzichten krijgen in zichzelf, anderen en hun omgeving. Met de visie dat het programma voor iedereen toegankelijk moet zijn, ongeacht niveau, afkomst, gender of leeftijd.

[DRIE PILAREN] De dag startte met een gezamenlijke bijeenkomst waarna de verschillende klassen met externe docenten aan de slag gingen. Het lesprogramma bestaat uit een paar 'pilaren' die het fundament zijn van het programma, maar heeft geen vaste vorm. Zo leren ze bij het onderdeel Beweging de noodzaak van een gezond lichaam uit te leggen, de kracht en noodzaak van beweging te herkennen en in groepsverband te bewegen. Bij Bewustwording leren ze te vertrouwen op intuïtie en gevoel, zich bewust te worden van zichzelf in relatie tot de omgeving, het belang van de natuur uit te leggen en in stilte te mediteren. Middels dialoog op zoek gaan naar het verruimen van begrip, reflecteren en perspectief veranderen valt onder Bespreking. Voor de leerlingen was het eerst een beetje onwennig, zoals het in stilte mediteren met klankschalen. Docent Sylvia liet de jongeren hun ogen sluiten en in het nu zijn. Even niet denken, maar je bewust zijn van jezelf. Ook vertelde ze dat meditatie op verschillende manieren mogelijk is. Zo is er stilte-, maar ook zang-, dans- en begeleidingsmeditatie. Uiteindelijk bleek dat de leerlingen het een zeer geslaagde dag vonden.

[SVEN SIGNE DEN HARTOGH] Tot 2009 was Sven leerling op het Revius. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Na zijn schooltijd ging hij vooral op zoek naar zichzelf. Uiteindelijk vond hij zijn weg als succesvol kunstenaar en ontwerper. Dit is een heel bewuste keuze geweest. Vorig jaar kwam hij opnieuw in contact met de school toen hij er een gastles gaf. Het contact bleef met het Revius. Sven wilde iets stimulerends toevoegen en iets maken in co-creatie. Hiervoor maakte hij een lesprogramma: signe+education. Sven vertelt: "Het programma bestaat uit drie onderdelen; Beweging, Bewustwording en Bespreking. Hiermee wil ik de jongeren op een speelse manier in contact brengen. Verschillende begeleiders hebben ieder hun eigen pilaar. De pilaren zijn overkoepelend, maar de lessen heel wisselend. Voor deze dag hebben we gekozen voor meditatie met klankschalen waarbij de nadruk ligt op ademhaling en dichter bij jezelf komen, onder de pilaar bewustwording, maar dit kan bijvoorbeeld ook yoga zijn. Bij beweging is nu gekozen voor kickboksen, het bewust met elkaar in beweging zijn. Dit is een wat actievere vorm. Bij bespreking gaan we op zoek naar elkaar door te praten over gevoelens. Dit is wat meer gefocust op de dialoog. Het doel van dit programma is om op een andere manier naar jezelf te kijken. Ik hoop dat ze dit in hun leven kunnen inpassen." Deze dag was voor leerlingen van de brugklas en Havo4. "Dat is een behoorlijk verschil in leeftijd," vertelt Sven. "Eerst is het heel spannend, zeker meditatie. Na afloop van de les mochten er vragen worden gesteld en het was leuk om te merken dat ze er voor open staan. Ik hoop dit ook op andere scholen te kunnen doen en het programma verder uit te bouwen." De kunstenaar is net terug uit Amerika waar hij films regisseerde en fotografeerde. Dat hij kunstenaar is geworden, daar heeft hij geen verklaring voor. "Het is gewoon ontstaan. Ik heb altijd het belang gevoeld om mijn eigen weg te vinden. Je moet geloven in je gevoel. Dan heb ik natuurlijk het geluk dat ik altijd ben gesteund door mijn ouders, zij stonden er altijd voor open. En je moet je niet teveel aantrekken van wat anderen van je vinden. We zijn allemaal op zoek naar zingeving. Ik wil blijven groeien en me ontwikkelen, "

advertentie