Afbeelding
RTVUtrecht

Markiezeneik Amelisweerd ruim op kop bij bomenverkiezing: ‘Nog nooit zoveel stemmen op één boom’

Natuur en milieu

BUNNIK De verkiezing is nog volop bezig, maar de eretitel ‘Boom van het Jaar’ kan de Utrechtse Markiezeneik eigenlijk niet meer ontgaan. Nog nooit kwamen er zoveel stemmen op één boom binnen. ,,Het is het symbool van het verzet tegen de verbreding van de A27.” Ruim 26.000 stemmen kreeg de Utrechtse inzending voor de bomenverkiezing al. De nummer twee, de Koortsboom in Overasselt, steekt daar bleekjes bij af met een magere duizend stemmen. Ook de stichting SB-NL Natuurfonds, die de verkiezing nu voor de vijfde keer organiseert, kan er niet meer omheen: de strijd is zo goed als gestreden. ,,Dat lijkt inderdaad het geval”, zegt Maaike Brasz van SB-NL Natuurfonds. ,,Het ging de afgelopen week ook heel hard. Het is echt omhoog geschoten, mede doordat vele bekende Utrechters er aandacht aan hebben besteed.”


EIK BIJ AMELISWEERD AAN KOP BOMENVERKIEZING De boom van het jaar hoeft niet mooi of groot te zijn, deze verkiezing gaat om het verhaal. En juist dat zit bij de zomereik uit het Markiezenbos wel snor. Hij staat immers vlak langs de A27, in de Amelisweerd. En met een uitbreiding van de snelweg zou hij ook wel eens het loodje kunnen leggen. ,,Het is een boom die veel Utrechters als symbool zien voor het behoud van dit stukje Amelisweerd. En wij kunnen ons dat voorstellen”, zegt Brasz.

Gaat de Utrechtse Markiezeneik bij de A27 boom van het jaar worden? Ze had wel liever gezien en eigenlijk ook wel verwacht dat het een iets eerlijker verkiezing zou worden. Ze wijst wat dat betreft op de Phillipsboom bij het PSV-stadion in Eindhoven, die nog nu maar een kleine 550 stemmen heeft gekregen. ,,Ik had me zo voorgesteld dat Eindhovenaren, PSV-ers, supportersverenigingen, ook massaal zouden gaan stemmen.”

POLITIEK STATEMENT In Utrecht is dat dus wel gebeurd, met flyers, WhatsApp-berichten en oproepen op social media. Er was deze week bijna geen ontkomen aan. Is het ook niet een beetje sneu dat een bomenverkiezing zo gekaapt wordt voor een politiek statement? Nee, hoor, zegt Merel de Koning van Actiegroep Amelisweerd Niet Geasfalteerd: ,,Als de regering besluit een weg te gaan verbreden voor 1,6 miljard euro belastinggeld én die verbreding gaat niet helpen tegen verkeersproblemen in de toekomst, én er moeten bomen voor sneuvelen tijdens een klimaatcrisis, dan is het nodig dat dit soort verkiezingen politiek worden.”

Op 17 oktober wordt de uitslag bekendgemaakt en als de Markiezeneik dan ook echt wint, dan is de prijs opvallend genoeg voor de eigenaar Rijkswaterstaat. ,,De eigenaar krijgt een cheque uitgereikt van 2500 euro, dat is eigenlijk voor het beheer van deze boom en het beheer van de omgeving”, legt Maaike Brasz uit. Er zit wel één grote voorwaarde aan de prijs. De eigenaar krijgt het geld alleen als de boom ook echt behouden blijft.

BRON © RTV Utrecht

U kunt nog stemmen via deboomvanhetjaar.nl

advertentie
advertentie