Kleiwinning Schalkwijker Buitenwaard: Staatsbosbeheer is er blij mee - Wijks Nieuws | Nieuws uit de regio Wijk bij Duurstede

Kleiwinning Schalkwijker Buitenwaard: Staatsbosbeheer is er blij mee

21 mei, 08:00 Natuur en milieu
Agnes Corbeij
Chris Hartman van Staatsbosbeheer en Iwan Reerink van K3 zijn beiden enthousiast over de plannen voor de Schalkwijker Buitenwaard.
Chris Hartman van Staatsbosbeheer en Iwan Reerink van K3 zijn beiden enthousiast over de plannen voor de Schalkwijker Buitenwaard.

SCHALKWIJK Delfstofwinning en natuurontwikkeling gaan vaak samen. Zand en klei worden aangevoerd door de grote rivieren en opgegraven voor de bouw. De ruimte die daardoor ontstaat, met vernatting van het gebied, levert kansen op. Zo denken Staatsbosbsheer en K3 over het project Schalkwijker Buitenwaard.

door Agnes Corbeij

De plannen om klei af te graven ten noorden van de bocht in de Lek bij Schalkwijk hebben ter inzage gelegen en er zijn bezwaren ingediend, onder meer door agrariërs uit de buurt. Twee week geleden publiceerde Houtens Nieuws over de zienswijzen tegen dit project. K3 en Staatsbosbeheer gaan daar graag op in. 

VOORDEEL Het afgraven van zand en klei moet volgens de wet sinds 2005 altijd een maatschappelijk voordeel opleveren. Dat kan zijn dat er nieuwe natuur ontstaat, meer ruimte komt voor de rivier of recreatiemogelijkheden zoals een zwemplas. De delfstoffenwinning is daarmee de financiële motor achter dergelijke projecten en voorziet Nederland bovendien van bouwgrondstoffen. 

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Kunst Lang Leve Kunst van het Wijks Atelier; kennismaken met verschillende vormen van kunst in Wijk bij Duurstede
PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; een zeldzaam goed bewaard gebleven cultuurlandschap
PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: Wijk bij Duurstede heeft zo’n rijke geschiedenis
PREMIUM
Afbeelding
Overig Deskundigen: let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen
PREMIUM
Afbeelding
Overig Stichting Wijkse Projekten: Mauthausen
PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; Langbroek, het moeras getemd