Beregenen van de fruitbomen langs de Rijndijk in Wijk bij Duurstede
Beregenen van de fruitbomen langs de Rijndijk in Wijk bij Duurstede Ali van Vemde

Spannende week voor de fruitteelt

18 april 2021 om 10:58 Natuur en milieu

REGIO Bloesem in de bomen én nachtvorst. Dat is een combinatie die elk jaar weer tot spanning leidt in de fruitteelt. Ook deze week werd her en der gesproeid om de bloesem te beschermen. Makkelijk is die keuze niet, zo vertelt Wim Oskam, fruitteler in Werkhoven.

door Agnes Corbeij en Ali van Vemde

Appel- en perenbomen zijn goed te besproeien, omdat de bloesem dan bevriest en dus beschermd is tegen de vorst. Bij kersen, die bomen bloeien eerder, is dat lastiger. Wim: ,,De bomen van steenvruchten, zoals de kers, kunnen niet goed tegen vocht. Dit kan schimmel veroorzaken, waardoor takken afsterven.”

Wat wel kan bij steenvruchten, is de boomgaard verwarmen met vuurkorven of paraffine potten. Dat is echter kostbaar. ,,Die potten kosten vier euro per stuk. Ze branden acht uurtjes en ik heb er 400 van nodig om de hele boomgaard te verwarmen. Een nacht duurt langer dan acht uur. Dit kost dus al snel meer dan 2000 euro per nacht.”

Ook werkt het alleen bij lichte vorst. ,,Het wordt een paar graden warmer in de boomgaard, als het niet te hard waait. Hij harde wind heeft het geen zin.” Een andere manier om de bloemetjes van de kersenbomen te beschermen, is beregenen van onderaf. ,,Daar heb je weer een installatie voor nodig en dat staat nog in de kinderschoenen. En ook dan gaat veel water de grond in. Kersenbomen houden niet van natte voeten.”

Fruitteler Theo Vernooij uit Cothen heeft drie nachten achtereen weinig geslapen. „De appels en peren kunnen we beregenen, maar de kersen kunnen niet tegen water. We hebben wel voor een deel de overkappingen voor de kersen, dat helpt al iets. Verder gebruiken we ventilatoren en kachels. Ook rijden we dan rond met een kachel achter een trekker.” Wat niet gebruikelijk is in deze tijd van het jaar is dat de vorst al zo vroeg begon. Vernooij: „Meestal begint het in deze periode pas om een uur of drie ‘s nachts te vriezen, maar nu begon het al om 12.00 uur. Dat betekent dat we acht uur lang de vorst moesten bestrijden. Het is dan ook behoorlijk nat op het terrein.”

Voor het fruit is het voorlopig geen ideaal weer. „Hagel, sneeuw en vorst is niet goed voor de bloesem,” zegt Vernooij hierover. „De bijen vliegen nagenoeg niet. Daar hebben we echt goed weer voor nodig. Het bloeiweer mag wel wat gunstiger worden.” Voor de komende dagen ziet het weer er wel wat beter uit, maar tot ver in mei kan er nog nachtvorst voorkomen, zelfs tot na de IJsheiligen. Klagen doet Vernooij niet. „In de Kromme Rijnstreek valt de schade tot nu toe mee. De berichten uit heel Europa zijn niet goed, ook daar heeft het gevroren en het belooft een slecht jaar te worden voor bijvoorbeeld de druiven en nectarines.”

Ondanks alle mogelijkheden die er zijn om de bloesem te beschermen, blijven de fruittelers voor hun oogst dus grotendeels overgeleverd aan moeder natuur.

advertentie
advertentie