Jacht en wildbeheer rondom de dijk - Wijks Nieuws | Nieuws uit de regio Wijk bij Duurstede

Jacht en wildbeheer rondom de dijk

18 jan, 07:49 Natuur en milieu
Babs Bouwman
George Muijsson en Janneke Eigeman bij de entree van landgoed Beverweerd: beiden hopen zij op een rijkere biodiversiteit en een nog mooiere natuur.
George Muijsson en Janneke Eigeman bij de entree van landgoed Beverweerd: beiden hopen zij op een rijkere biodiversiteit en een nog mooiere natuur.

HEUVELRUG Jacht is zo oud als de mensheid en vroeger dé manier om aan voedsel te komen. In de huidige tijd gaat het bij de jacht niet alleen meer om het nuttigen van de opbrengst, maar ook om het beheer van soorten en het voorkomen van schade. Rondom de Langbroekerwetering wordt ook gejaagd: desondanks gaan jagers lang niet altijd met hun geweer op pad.

George Muijsson maakte op zesjarige leeftijd kennis met de jacht. Vroeg in de ochtend, als het nog donker was, nam zijn vader hem mee naar de eendenjacht, waar hij mocht helpen de geschoten dieren op te halen. Zoals bij de meeste families waar jagen in het bloed zit, ging hij ook door met jagen. Drieëndertig jaar geleden werd Muijsson jachthouder in het Langbroekerwetering gebied. 

Samen met drie anderen richtte hij de Wildbeheereenheid (WBE) Krommerijn op met de jachtvelden rondom kasteel Beverweerd en Sterkenburg. In de loop der jaren groeide het gebied uit tot 26.000 hectare: van De Bilt tot aan Rhenen. Met ook een gedeelte van de Heuvelrug tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal richting Schalkwijk. Maar liefst 160 jachthouders zijn nu lid v..

Mis niks, lees alles van Wijk bij Duurstede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Wijk bij Duurstede en omliggende plaatsen met Wijks Nieuws. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Wijks Nieuws lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Wijk bij Duurstede.

PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: In Zeist kon je goed jagen én fruit eten
PREMIUM
Afbeelding
Overig Vergrijzing door bevolkingsgroei, maar regionale verschillen blijven
PREMIUM
Afbeelding
Achtergrond Wie was Jacob B?; dystopische roman van John Beringen
PREMIUM
Afbeelding
Historie De Kromme Rijn vertelt; zorg voor de Lekdijk door de eeuwen heen
PREMIUM
Afbeelding
Overig Op pad met de gids: Forteiland als thuisbasis voor planten en dieren
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Deze zomer nog geen motorverbod op de Lekdijk