Marijke Molmans en Alfred van Kessel van de werkgroep Opgeruimd Wijk
Marijke Molmans en Alfred van Kessel van de werkgroep Opgeruimd Wijk Ali van Vemde

World Cleanup Day: Opgeruimd Wijk start met acties Schone Rivieren

7 september 2020 om 12:43 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zaterdag 19 september is het World Cleanup Day. De werkgroep Opgeruimd Wijk van Vereniging Natuur en Milieu, IVN afdeling Wijk bij Duurstede gaat graag met jou aan de slag om samen de handen uit de mouwen te steken voor een schone leefomgeving. In verband met Corona kunnen er dit keer maximaal 40 mensen deelnemen, dus zorg dat je er bij bent en meld je aan.

Ali van Vemde

Alfred van Kessel en Marijke Molmans van de werkgroep Opgeruimd Wijk vertellen waarom dit nodig is. Alfred is al jaren coördinator van de werkgroep en Marijke is vaste vrijwilligster en komt het organisatieteam versterken. Als vrijwilligster maakt zij regelmatig een rondje bij het voormalige zwembad Vikinghof bij de Kromme Rijn. Er wordt nauw samengewerkt met de gemeente. Marijke: „Ik merkte bijvoorbeeld dat bij de picknicktafel op het terrein geen vuilnisbak in de buurt staat. Aan de gemeente heb ik gevraagd daar een afvalbak te plaatsen.” De werkgroep heeft inmiddels 57 vrijwilligers die het hele jaar door een stukje van hun eigen woonomgeving vrij houden van zwerfvuil. Alfred: „Tijdens de World Cleanup Day gaan we op andere plekken aan de slag, zoals nu op de rivieroever.”

GROOTSTE WERELDWIJDE OPRUIMACTIE Op 19 september wordt samen met 180 landen een grote schoonmaakactie gegeven aan de planeet. Dit jaar wordt deze actie in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon. Het doel van deze dag is om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen, maar ook om inzicht te krijgen in het soort afval dat op straat en langs de oevers van de rivier ligt. Zo kunnen structurele oplossingen worden gevonden. De scholen komen op 16 september in actie voor een schonere planeet.

SCHONE RIVIEREN De opruimactie langs de rivier is een opstapje voor activiteiten die tussen 15 oktober en 15 november zullen plaatsvinden. De Werkgroep Opgeruimd Wijk gaat dan deelnemen aan een onderzoek om het afval langs de rivieren in Nederland beter in kaart te brengen. Afval dat veel wordt gevonden langs de rivieren is: drankverpakkingen, snoep, snack- en chipsverpakkingen, sanitaire doekjes, plastic korrels zoals piepschuim en wattenstaafjes. Het onderzoek houdt in: ontdekken, opruimen, onderzoeken en oplossen. Wil je hieraan meewerken, kom dan op 19 september meewerken, dan kun je proeven of het iets voor je is. Alfred: „We gaan ook contact leggen met de scouting en de watersportvereniging.”

De deelnemers verzamelen vanaf 9.30 uur bij de Gemeentewerf aan de Middelweg Oost 1. Na de koffie en uitleg gaat iedereen rond 10.15 naar de verschillende locaties. De werkgroep zorgt voor grijpstokken, zakken, ringen, hesjes en afvoer van het afval. Kom op de fiets, want niet alle locaties liggen op loopafstand. Rond 12.30 uur wordt met een gezamenlijke lunch afgesloten. Aanmelden kan per e-mail naar wijkschoongewoon@gmail.com of via de actiepagina op WorldCleanupDay.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie