Kamerkoor Saudade
Kamerkoor Saudade Saudade

Dichter bij Muziek

6 februari 2023 om 13:05 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zondag 12 februari geeft Kamerkoor Saudade een concert in de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede. Op het programma staan muziekstukken die over vergankelijkheid of afscheid gaan. Dit thema komt duidelijk naar voren in Shakespeares tekst ‘Come away, Death’, op muziek van de Hongaarse componist Ferenc Farkas (1905 - 2000).


Ook zullen enkele gedichten worden voorgedragen. De verbinding tekst en muziek speelt tijdens het concert een grote rol. Zo worden werken van de dichters Rutger Kopland en Marieke Lucas Rijneveld in een verrassend muzikaal perspectief geplaatst.

Tijdens het concert zal de sfeer van melancholie en weemoedig verlangen te horen en te voelen zijn. Deze sfeer kenmerkt het koor en komt terug in de naam: het Portugese begrip saudade staat voor een breed scala aan gevoelens waarin nostalgie, liefde en weemoed een plaats hebben. In een onderzoek van Today Translations werd saudade in de top 10 gezet van de moeilijkst vertaalbare woorden ter wereld.
De Belgische componist Kurt Bikkembergs (b 1963) geeft het gedicht ‘Never pain to tell thy love’ van William Blake weer in een eigen, spannend hedendaags klankidioom. Speciaal voor Kamerkoor Saudade heeft de Utrechtse componiste Anneke Wittop Koning (1972) drie haiku’s van de Franse dichter Paul Éluard getoonzet.

LIVESTREAM

Voor het geval u er niet bij kunt zijn biedt men een livestream aan. Ook voor het op een later tijdstip herbeleven van dit concert, klikt u op de titelpagina van de uitzending.

Gratis naar binnen, maar eigenlijk niet gratis eruit. ,,We proberen ons gedachtengoed, dat iedereen zou moeten kunnen meegenieten, trouw te blijven. Als iedereen die het kan missen nou achteraf betaalt alsof er entree van € 15,- was geheven, dan zou het moeten kunnen!” 

Meer info: www.scgk.nl

Afbeelding
Vincent Doek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie