Marieke Borgers-Hagen.
Marieke Borgers-Hagen. Nieke Eigenhuis
#wijzijnwijk

‘De stad voelt als een dorp’

11 januari 2022 om 11:33 Mensen #wijzijnwijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Marieke Borgers-Hagen (45) woont al bijna 20 jaar in Wijk bij Duurstede. Vanuit Veenendaal verhuisde ze met haar man naar de Horden. Oorspronkelijk komt ze uit Woudenberg en daar wilde ze in eerste instantie graag wonen, maar: ,,De huizenprijzen in Wijk waren toen zo laag, dat het meteen goed voelde om hier te komen wonen.”

door Nieke Eigenhuis

,,We hadden echt geluk met het huis, we zijn pas de tweede eigenaren. Het viel op dat Wijk zo groen is, en daar vielen we voor. Binnen no-time zit je bij de sluizen via een prachtig wandelpad.” Marieke vindt het ontzettend fijn dat Wijk als dorp voelt, ondanks dat het een stad is. ,,Ik houd van wandelen, dus ik vind het niet erg om naar het centrum te lopen, dat geeft me een dorpsgevoel. Voor grote boodschappen ga ik met de auto, dan merk je het ‘stadse’ aan Wijk.”

Marieke is actief als jeugdouderling bij de Protestante Gemeente. Ze verbindt jeugd met het kerkenwerk en is er gepassioneerd over. ,,Door de huidige maatregelen is het een stuk lastiger om verbinding te vinden. Ik probeer jonge gezinnen te bereiken, maar dat gaat af en toe lastig. Het liefst betrek ik ook mensen van buitenaf bij het christelijke geloof, maar voor nu focussen we op de al bestaande gemeenteleden. Het geloof moet je niet dwingen. Wat voor mij goed voelt, voelt voor een ander misschien niet zo.”

Wat Marieke het leukst vindt aan Wijk bij Duurstede is de geschiedenis. ,,Het kasteel, het centrum en de huizen hebben zo’n middeleeuws karakter. Als er mensen op bezoek komen dan maak ik graag een wandeling met ze. Dan kun je zo veel mooie verhalen vertellen. Mensen vinden het bijvoorbeeld altijd leuk om te horen dat onze kerktoren hoger had moeten worden dan de Domtoren!”

Iets dat ze graag zou willen veranderen is de mentaliteit van de Wijkenaren. ,,Op Facebook zie je vooral veel gemopper en gezeur. De gemeente doet volgens velen niks goed. Ik denk dan: als je het zo goed weet, ga dan zelf in de gemeenteraad!” 

Volgens Marieke moet men een probleem niet bij anderen neerleggen. ,,Als je de wereld daadwerkelijk wil veranderen, begin dan bij jezelf. Verandering is moeilijk, maar soms wel nodig.”

advertentie
advertentie