Iris Willemsen.
Iris Willemsen. Nieke Eigenhuis

#wijzijnwijk - Iris Willemsen: ‘Ik ga hier niet snel weg’

Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Iris Willemsen (19) is geboren en getogen in Wijk bij Duurstede. Ze woont er al haar hele leven, en is voorlopig nog niet van plan om weg te gaan. “Ik heb inmiddels veel sociale contacten opgebouwd hier. Het is altijd gezellig in de stad.”

door Nieke Eigenhuis

,,De stad heeft een perfecte grootte. Het is hier klein genoeg om veel mensen te kennen, maar het is geen dorp waar iedereen alles van elkaar weet. Gelukkig is het ook geen grote stad. Daardoor blijft het veilig en knus.” Iris studeert ‘creative business’ in Utrecht en wil nog lang thuis blijven wonen. Voor haar zijn de afstand en reistijd naar haar opleiding ideaal. ,,Mijn vriend woont in Utrecht, dat is ook een leuke stad. Wijk is alleen veel fijner en mooier vind ik.” Ze zou zichzelf een echte ‘Wijkenaar’ noemen. Haar lievelingsdeel van de stad is het oude centrum en vooral het kasteel. ,,Je kan er zo mooi wandelen. Het oude centrum heeft echt een klassieke ‘vibe’!”

Iris heeft altijd al in Wijk gewerkt. In de supermarkt en in de horeca heeft ze veel mensen leren kennen. ,,Vaak word ik nog aangesproken als ‘het Appie-meisje’, zelfs als ik in een restaurant werk. Sociale contacten opbouwen is makkelijk in Wijk bij Duurstede. In de sportschool, op school of tijdens mijn werk leer ik echt mensen kennen.” 

Zelfs Iris’ telefoonhoesje is een kaart van Wijk bij Duurstede. ,,Ja, ik hou écht van deze stad. Ik zie mezelf er later wel wonen, wie weet met partner en kinderen.” Of ze hier haar eigen bedrijf zou willen starten, weet ze nog niet. ,,Juist doordat Wijk zo kleinschalig is, brengt dat veel risico met zich mee. Ik heb respect voor iedereen die het aandurfde, maar ik zou die stap denk ik niet zetten.”

Als ze één ding aan de stad mocht veranderen zou dat de werkgelegenheid voor jongeren zijn. ,,Het aanbod is schaars. Als je online zoekt naar vacatures kom je alleen de horeca of de supermarkt tegen. Ik heb dat allebei gedaan, maar soms zou ik ook wel iets anders willen. Je leert er niet echt van, vooral als je een specifiek werkveld zoekt. Ik kan me voorstellen dat het voor jongere mensen vervelend kan zijn.” Verder zou Iris niets veranderen aan Wijk. Haar woonplaats is voor haar perfect. ,,Ik ben hier niet snel weg te krijgen.” De stad zit in haar hart.

advertentie