De onderscheiding wordt opgespeld door haar partner Barend
De onderscheiding wordt opgespeld door haar partner Barend Rene Hendriks

Koninklijke onderscheiding voor Liesbeth Woertman, hoogleraar Psychologie

16 oktober 2020 om 10:18 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 14 oktober hield hoogleraar Liesbeth Woertman uit Wijk bij Duurstede haar afscheidsrede in Paushuize te Utrecht. Zij gaat met emeritaat, dat is het pensioen van een hoogleraar. Aan het eind van dit afscheidscollege ontving zij uit handen van waarnemend burgemeester van Utrecht de heer P. den Oudsten, een Koninklijke onderscheiding. Zij is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

PERSOONLIJKE BIJZONDERE VERDIENSTEN IN EN GERELATEERD AAN DE HOOFDFUNCTIE Vanaf 1988 is Liesbeth Woertman werkzaam bij de Universiteit Utrecht (UU), Klinische Psychologie. Zij startte haar loopbaan als docent, werd later directeur van de opleiding Psychologie en was vanaf 2009 Hoogleraar Kwaliteit en Vormgeving Psychologie Onderwijs. Als een spin in het web van de Psychologie. Vanaf 2018 was zij vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit aan de UU. In zowel de wetenschap als in het onderwijs heeft zij haar sporen verdiend.

SEKSUOLOGIE EN PYSCHOLOGIE VAN HET UITERLIJK  Liesbeth Woertman specialiseerde zich op het terrein van ‘seksuologie’ en op ‘de psychologie van het uiterlijk en lichaamsbeleving’. Hierin is zij toonaangevend. Zij toonde een enorme betrokkenheid bij degenen in de samenleving, die lijden onder de druk van een verregaand focus op een perfect uiterlijk. Nationaal en internationaal wist zij de inhoud en relevantie van haar wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar de maatschappij en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Zij schreef meerdere boeken, waaronder ‘Moeders mooiste’, ‘Psychologie van het uiterlijk’ en ‘Je bent al mooi’. In Wijks Nieuws vertelde ze begin dit jaar over het boek. https://www.wijksnieuws.nl/nieuws/algemeen/328206/liesbeth-woertman-signeert-haar-boek-je-bent-al-mooi-bij-boekhandel-pettinga

Mevrouw Woertman toonde zich een vernieuwer in de hulpverlening aan slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag, zoals incestslachtoffers. Haar wetenschappelijke werk en gedrevenheid betekenden veel voor slachtoffers van incest en mensen die lijden aan een vertekend zelfbeeld.

INSPIRATOR VOOR STUDENTEN EN COLLEGA’S Gedurende haar gehele onderwijscarrière koppelde Liesbeth Woertman onderwijskunde en didactiek aan een persoonlijke belangstelling voor haar studenten. Zij combineerde op vakkundige wijze haar wetenschappelijke kennis met de opgedane eigen levenservaring. Hiermee is zij authentiek en gaf zij studenten een veilig gevoel. Studenten en collega’s waarderen haar als inspirator en model.

In 1995 was zij Docent van het jaar Sociale Wetenschappen. Vaker werd zij verkozen tot beste docent van de opleiding Psychologie en in 2007 tot beste docent van de UU. Liesbeth Woertman valt volgens velen buiten het ‘gewone academische profiel’ en is een voorbeeld voor mensen binnen de academische wereld. Gelet op de maatschappelijke betekenis en uitstaling van haar activiteiten, vond benoeming plaats tot Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw. Zoals waarnemend burgemeester den Oudsten zei: ‘dit noemen we een Dikke!’

advertentie
advertentie