Helma van der Vlugt bij haar boom voor Frank
Helma van der Vlugt bij haar boom voor Frank Ali van Vemde

Een boom voor een dierbare

8 september 2020 om 10:45 Mensen

Herdenkingsboom planten in Bijzonder Bos

WERKHOVEN/DRIEBERGEN In november vorig jaar werden in Bijzonder Bos, aan de Zuwe, de eerste herdenkingsbomen geplant. Bomen die herinneringen aan dierbaren of aan speciale gebeurtenissen levend houden. De eerste tien bomen zijn geplant, binnenkort volgen nog eens vijf bomen. Helma van der Vlugt vertelt waarom zij ervoor heeft gekozen om hier een boom te planten.

door Ali van Vemde

Al direct bij de ingang van Bijzonder Bos voel je dat dit een fijne plek is. Een plek die rust uitstraalt. Samen met Helma loop ik naar de boom die zij plantte voor haar partner Frank, die in 2017 is overleden. Onderweg vertelt ze wat er allemaal voor werk is verzet het afgelopen jaar. Niet alleen heeft ze hier zelf een boom geplant met de familie, maar ook is ze vrijwilligster. „Ik ken Lisette Geelen, de initiatiefnemer van Bijzonder Bos, goed. De plannen om dit bos te realiseren waren er in de periode dat Frank is overleden. De gedachte vind ik bijzonder, door het planten van een boom leeft er iets door. Frank zou het mooi vinden.”

„Frank was graag buiten,” vertelt Helma, „hij wandelde graag.” In augustus 2016 kreeg hij de diagnose leukemie. Hij kreeg alle pech die je maar kan bedenken en nog geen acht maanden later is hij overleden.” De dag dat de boom werd geplant, herinnert Helma zich nog goed. „Het was heel bijzonder om dit te doen met dierbaren om mij heen. Zijn ouders konden er vanwege hun gezondheid helaas niet bij zijn, maar mijn schoonzusje maakte voor hen foto's en een filmpje. Een ieder plant een boom op zijn of haar eigen manier. Bijvoorbeeld na het planten samen een kopje koffie drinken, of champagne, of symbolisch een slokje whiskey. Het idee is mooi, drie paar handen bezig met het planten van een boom. Iedereen is bezig met zijn/haar eigen boom, het maakt dan ook niet uit of er andere groepen zijn.”

Als vrijwilligster komt ze regelmatig in het bos, bijvoorbeeld om te helpen bij het onderhoud en voor het verzorgen van de catering op de plantdagen. Dan valt toch altijd de eerste blik op de lindeboom voor Frank. De boom heeft het eerste jaar goed doorstaan. Helma: „Heel bijzonder vind ik het dat de boom visite heeft gehad. Een ree heeft aan de boom geknabbeld en dat is goed te zien. Dat past ook wel, het is de natuur.” Juist de betrokkenheid en zorg van Lisette zorgt ervoor dat dit zo'n bijzondere plek is. De zes vaste vrijwilligers zorgen voor het onderhoud en incidenteel, bij grotere klussen, zijn er meer vrijwilligers om te helpen.

Er staan al vijf plekken klaar waar de volgende vijf bomen geplant gaan worden. De belangstelling is groot en dat is ook niet zo gek. Het is een unieke plek om te gedenken, of het nu is voor een geboorte,een bijzondere gelegenheid zoals een huwelijk of een vriendschapsjubileum. De bomen worden alle voorzien van een houten naambordje. Met nog een laatste blik op de boom merkt Helma op: „Kijk, dit takje gaat de andere kant op, even eigenwijs als Frank ook was.”

Op bijzonderbos.nl is alle informatie te vinden over het bos.

advertentie
advertentie