De aftrap vond plaats in het Calypsotheater, burgemeester Meerts opende de avond
De aftrap vond plaats in het Calypsotheater, burgemeester Meerts opende de avond Gemeente Wijk bij Duurstede

Aftrap landelijke preventiecampagne senioren over (online) veiligheid in Calypsotheater Wijk bij Duurstede

13 april 2023 om 15:45 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Via de campagne Senioren & Veiligheid vraagt het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met verschillende ouderenbonden, de politie, gemeenten en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) deze maand specifieke aandacht voor senioren en online veiligheid & bescherming persoonsgegevens. De aftrap van de landelijke campagne vond dinsdag 12 april plaats in het Calypsotheater in Wijk bij Duurstede.

Er was naast de klassieke vormen van criminaliteit zoals babbeltrucs, veel aandacht voor online- en cybercriminaliteit. Burgemeester Iris Meerts, tevens voorzitter van de cyberburgemeesters, opende de avond. Zij riep de aanwezigen op om het taboe op slachtofferschap van online criminaliteit te doorbreken: ,,Cybercriminaliteit is een groeiend probleem dat echt iedereen kan overkomen. Het kan voor slachtoffers grote gevolgen hebben zoals financiële schade of identiteitsdiefstal. Het is belangrijk dat we onderkennen dat slachtoffer worden van cybercriminaliteit niet iets is waar je je voor hoeft te schamen. Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van cybercriminaliteit? Vraag om hulp en doe altijd aangifte bij de politie.”

Met een interactief theaterprogramma onder leiding van Catherine Keyl werden de ‘babbeltruc aan de deur’, de ‘hulpvraagfraude’ en ‘bankhelpdeskfraude’ door acteurs nagespeeld. Daarbij werden de aanwezigen steeds gevraagd wat zij anders zouden doen.

Landelijk projectleider Senioren en Veiligheid van de Nationale Politie, Sybren van der Velden Walda (ook inwoner van Wijk bij Duurstede), besprak aan de hand van een aantal video’s de risico’s van ‘meekijken bij het pinnen’, ‘zakkenrollerij’ en ‘phishing’. Van der Velden Walda: ,,We zien dat senioren op bepaalde online delicten zijn oververtegenwoordigd als slachtoffer. Het is belangrijk dat we deze kwetsbare groep in onze samenleving beschermen. Door het geven van tips en informatie werken we aan bewustwording en het voorkomen van slachtofferschap”.

Na het theaterprogramma was er volop gelegenheid om samen na te praten met een hapje en een drankje, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Voor meer informatie over Senioren & Veiligheid en wat je kan doen om slachtofferschap te voorkomen kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie