De auto, met daarin de dummy, wordt te water gelaten.
De auto, met daarin de dummy, wordt te water gelaten. John Beringen

Duikploeg brandweer in actie

8 september 2021 om 14:00 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Niet iedereen weet dat de brandweer over een duikploeg beschikt. Mensen die daar wel van op de hoogte zijn, vragen zich soms af wat dat team precies doet. Marco Dekker, coördinator van het duikploeg, legt het uit tijdens een oefening.

door John Beringen

Als de kraan een auto in het water laat zakken, valt het op dat de sedan lang nodig heeft om af te zinken. ,,Dat komt doordat de motor uit de auto is gehaald”, verduidelijkt Marco. ,,De benzinetank is trouwens ook verwijderd; dat is in verband met het milieu.” In de auto bevindt zich een dummy die door de duiker gered moet worden. ,,Wij komen in actie als er een auto te water is geraakt”, laat Marco weten. ,,Dan is het onze eerst prioriteit om zowel de inzittenden te redden alsmede de eventueel aanwezig dieren. En daarna bevestigen we kabels aan de auto zodat die op het droge gehesen kan worden.” Inmiddels heeft de duiker de dummy uit de auto gehaald. Deze wordt meteen op een zogenaamde ‘redbrancard’ gelegd die vervolgens uit het water omhoog wordt gehesen. ,,Die wordt dan overgedragen aan de ambulance die eveneens naar de plaats van het ongeval is gekomen.”

GECOMPLICEERD Hij geeft aan dat de brandweer voor de reddingsactie ongeveer een uur heeft uitgetrokken. ,,Het kan soms ook wel iets langer zijn, maar daarna wordt het een zaak voor de politie, want dan weet je al dat de kans is verkeken dat je mensen nog levend uit de auto kunt krijgen. Wat de actie gecompliceerd maakt, is het feit dat je onder water heel weinig zicht hebt; soms maar een halve meter. En een lamp gebruiken geeft ook geen echt resultaat, want dan krijg je ongeveer hetzelfde effect als wanneer je in dichte mist je groot licht inschakelt. Je kunt het dus absoluut niet vergelijken met het hobby-duiken in kristalhelder water. Maar de koplampen van een auto zelf blijven vaak lang branden, zodat je het voertuig in ieder geval snel kunt lokaliseren. En als dat niet het geval is, kun je nog afgaan op olie die op het water drijft en op eventuele luchtbellen die zijn te zien.”

OPROEP Hij toont zich zeer tevreden over het verloop van de operatie. Met dat hij dit kenbaar maakt, wijst hij op de tweede duiker die op de kant zit. ,,Die is paraat voor het geval er iets is of misgaat met de duiker die zich onder water bevindt. Dan grijpt hij onmiddellijk in.” Nadat hij nog wat details heeft doorgesproken met de aanwezige mannen, doet hij nog een oproep: ,,De brandweer kan altijd vrijwilligers gebruiken. Dus mensen die dat wat lijkt of meer willen weten, zijn van harte welkom langs te komen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie