Afbeelding
Repair Café

Weg naar Repair Café in Wijk is gevonden

2 december 2020 om 15:24 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Na drie bijeenkomsten van het Repair Cafés kunnen de initiatiefnemers ervan, Lodewijk Bergsma en Kees Dikker, constateren dat het café aan een behoefte in Wijk bij Duurstede voldoet. Gelukkig gaan steeds meer mensen voor duurzaamheid. Zaterdag jl mochten de zeven deskundige vrijwilligers hun hoofd en handen buigen over vijfentwintig apparaten. Soms had de aanbieder zelf al iets geprobeerd; de meeste mensen vonden het dan ook zeer boeiend om (coronaproof gescheiden door prachtige schermen en met mondkapjes) met de reparateur mee te kijken. De woorden van een van de deskundige reparateurs, Guus Dikker, tekenen de sfeer van de middag: ,,Deze keer heb ik helaas niemand blij kunnen maken, maar ik heb erg veel geleerd. Ook is het prima om samen met de klant te constateren dat afscheid genomen moet worden van een apparaat.”

Tekenend voor de instelling van de vrijwilligers is dat, voor een artikel naar de gemeentewerf gaat, er zelfs uit een 20 jaar oude scanner onderdelen gehaald worden. Ook een zeer oude maar geliefde raclette-grill, waarbij na een half uur de oorzaak met kortsluiting nog niet gevonden was, en de doorgebrande waterkoker begonnen aan hun laatste reis. Het merendeel van de bezoekers ging tevreden naar huis, al is hun geduld wel op de proef gesteld, omdat men moest wachten. De aangeboden koffie verzachtte dat leed. Een enkeling had zich erop voorbereid en een gsm of de krant meegenomen. Velen vonden het ook prettig om mee te kijken met de handelingen van de vrijwillige deskundige.

Aan de fooipot (om diverse kosten te dekken) is goed gedacht. Enkele gerepareerde apparaten: een hanglamp, een staande lamp, een naaimachine, twee senseo’s, een vloerstoomreiniger, klein formaat afwasmachine, een radiocassetterecorder, een radio, een wereldontvanger. Een aantal mensen ging met een advies naar huis of met de tip een onderdeel aan te schaffen en terug te komen.

Bijkomend positief effect van het repair cafe is dat bezoekers de weggeefwinkel, in hetzelfde gebouw, ontdekten. Deze is iedere zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het volgende Repair Café is zaterdag 19 december van 12.00-14.00 uur. Wilt u extra info? Mail naar: repaircafewijkbijduurstede@outlook.com .

advertentie
advertentie