Afbeelding
Rechtbank Gelderland

Kritiek op bestemmingsplan voor buitengebied

18 juli 2018 om 07:22 lokaal

DEN HAAG De Raad van State mag gaan oordelen over het zogeheten verzamelplan voor het buitengebied van Wijk bij Duurstede. Er zijn onder meer bezwaren ingediend door Natuur en Milieu Wijk bij Duurstede en de eigenaar van het voormalige clubgebouw van hondenvereniging Dobermannclub aan de Langbroekseweg.

Natuur en Milieu lijkt al een verloren zaak te hebben. De natuurvereniging maakt zich zorgen over aantasting en verstoring van Natura 2000 gebied Gravenbol. Het lijkt er volgens een woordvoerder van de vereniging op dat het bestemmingsplan de recreatieve bestemming van het gebied vergroot. Dat betekent een groter gebied waar honden mogen loslopen en de mogelijkheid van kamperen en horeca. "Liever geen pretpark en friettenten", betoogde de woordvoerder.

Maar de voorzitter van de Raad en een woordvoerder van de gemeente meldden dat het loslopen van honden niet wordt geregeld in dit bestemmingsplan. Overigens is de gemeente ook van plan om het loslopen van honden bij dit beschermde natuurgebied goed te gaan aanpakken. Maar dat gebeurt dus niet met dit bestemmingsplan.

De kritiek op de mogelijkheid van horeca en kamperen bij de Gravenbol wordt volgens de raadsvoorzitter vrijwel zeker opzij gelegd. Dat bezwaar is niet eerder aangevoerd en dat kan niet later alsnog worden gedaan.

De eigenaar van het voormalige gebouw van de hondenclub aan de Langbroekseweg maakt zich ook druk over het bestemmingsplan. Hij wil het clubgebouw al langere tijd omvormen tot een woning. Maar die wens is door de gemeente niet omgezet in een woonbestemming voor het gebouw. Dus kan er vooralsnog geen woning komen.

De eigenaar probeerde het enkele jaren geleden ook al. Toen vond de gemeente dat er eerst maar eens een concreet bouwplan zou moeten komen. Dat plan is er volgens de eigenaar nu. Het clubgebouw blijft gewoon staan. Alleen het gebruik wordt anders, zegt de raadsman van de eigenaar.

Maar de gemeente houdt de voet op de rem. De eigenaar moet eerst een principeverzoek indienen voor aanpassing van het bestemmingsplan. Ook moet de toestand van de bodem worden onderzocht en mogelijk een welstandsadvies worden gevraagd.

Daarnaast moet ook aan eisen van de provincie worden voldaan. Niet alleen de gemeente, maar ook de provincie is huiverig voor het toevoegen van woningen aan het buitengebied. Woningen mogen agrarische bedrijven niet in de weg zitten.

De Raad oordeelt binnen enkele maanden.

advertentie
advertentie