De boomgaard van Vernooij, gezien vanuit een woning op de Nieuwland
De boomgaard van Vernooij, gezien vanuit een woning op de Nieuwland Ali van Vemde

Groot zonneveld bij Cothen

10 juli 2018 om 11:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens de Avond van de Raad van 3 juli werd duidelijk dat fruitteler Vernooij aan de Trechtweg 10 een veld met zonnepanelen wil aanleggen dat 10 hectare groot wordt en tot nabij de bebouwde kom van Cothen reikt. Verontruste Cothense bewoners kwamen inspreken.

Kuun Jenniskens

Inspreker Van Zanten is pas sinds kort op de hoogte, omdat vorige week een uitnodiging op de mat viel voor een bijeenkomst. Deze uitnodiging kwam mede van Sunvest, een Utrechtse onderneming die concurrerende en langdurige pachtcontracten aangaat voor zonnevelden met grondeigenaren zoals Gerard Vernooij. De inspreker woont pal naast de boomgaard: ,,Ons uitzicht wordt één grote zwarte massa. Het veld begint 13 meter van ons huis vandaan. De panelen worden ook nog eens 2,5 meter hoog! Dit is zo massaal, we zijn echt van slag. Waarom moet dit zo dichtbij woningen? En waarom zo hoog?" De insprekers hebben het omgerekend en het gaat in totaal om 14 voetbalvelden. Insprekers zitten met veel vragen over de ingewikkelde stof.

Raadsleden vroegen wethouder Hans Marchal (PCG) om nadere uitleg. De wethouder benadrukte dat de gemeente echt wat moet doen om de doelstelling van een klimaatneutraal Wijk bij Duurstede te halen. ,,Dit zonneveld van Vernooij geeft een bijdrage van 16 procent aan de opgave voor 2023. Deze week heeft het college positief besloten op dit principe verzoek. We gaan het als pilot oppakken. Wel hebben we een aantal randvoorwaarden meegegeven. Zoals de hoogte van 2,5 meter - die vinden we aan de hoge kant. Ook hebben we gevraagd om participatiemogelijkheden voor omwonenden.”

CDA vroeg waarom de wethouder niet wacht tot de raad de kaders heeft vastgesteld? Marchal: ,, Dit is een kansrijke plek. We volgen het advies van de provincie dat zonnevelden nabij bebouwing moeten komen, en niet bij natuurwaarden.”

Coalitiegenoot VVD, die windmolens in Wijk boycot, wil lokaal niet veel overlast: ,,Waarom sluit de gemeente zich niet bij nationale windparken aan?” Wethouder Marchal spreekt vol overtuiging als hij zegt: ,,Nationaal wordt het hem niet. Het lukt alleen als we lokaal alles op alles zetten.”

De raad is nog niet overtuigd en wil eerst meer informatie over zonnepanelen op (schuur-)daken, maar ook over waterstof waarop de huidige centrales en gasfornuizen kunnen blijven draaien. Daarom komt er na de zomer een raadsconferentie die gaat over innovaties op het gebied van duurzame energie.

Op de publieke tribune zoemde dit onderwerp onder de buurtbewoners nog flink na. Zoals bij een vrouw die volgende week de sleutel krijgt van haar nieuwe huis. ,,Wij gaan 25 meter verderop verhuizen, juist vanwege het uitzicht. Ik heb net een dakkapel van 7 meter besteld om naar de boomgaard te kunnen kijken. Dus ik ben in alle staten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie