Sp vraagt naar prestaties

12 januari 2022 om 08:37 Lokaal Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE -  Sinds enkele jaren maken gemeenten en woningbouworganisaties afspraken over huisvesting. In deze prestatieafspraken staat wat er voor de sociale huurwoningen verwacht kan worden. De raad kreeg per memo de regelingen tussen de gemeente en Viveste voor 2022 te zien. ‘Net als vorig jaar is dit afgedaan met een briefje. Typisch voor dit college om het niet openlijk te bespreken. Wonen is belangrijk maar over prestaties spreken, doet men niet’, meldt SP-er Jeroen Brouwer.

De SP stelde vorig jaar al vragen over de prestatieafspraken voor 2021. Destijds kwam er een persbericht in de lokale media, terwijl de raad nog van niks wist. ‘Het maken van deze de prestatieafspraken ligt volgens de zogenaamde mandaatregelingen bij het college. Maar ze vormen een belangrijke uitwerking van de Woonvisie. Vandaar dat wij in vorige colleges graag de raad meenamen. Dat is openheid en transparantie. Dat telt nu echter niet meer’, concludeert Brouwer.

De socialisten kregen vorig jaar te horen dat het college door een wisseling van ambtenaren en wethouders inderdaad anders werkte. ‘Bijna letterlijk zei het college dat de open werkwijze zodoende naar de achtergrond was verdwenen. Maar dat ze zouden het weer oppakken. Ook bij de traject rond de Woonvisie zou de wethouder alles open en transparant met de raad oppakken. En nog geen jaar later krijgen we gewoon weer een memo. Terwijl de woonvisie helemaal niet open opgepakt is. Allemaal loze beloften”, verzucht de SP-er.

De SP-er was in de kerstvakantie dus teleurgesteld nadat VVD wethouder Hans Buitelaar de raad opnieuw per brief over de prestatieafspraken informeerde. Volgens Brouwer past het briefje bij de werkwijze van dit college. ‘Het regent de laatste weken besluiten en plannen. Als de raad dan vragen gaat stellen, krijgen we te horen dat we de boel vertragen. En dat terwijl we maanden en maanden simpelweg niks te horen,krijgen.’

De SP-er stelde dus weer vragen. Ten eerste over hoe de afspraken van 2021 zijn uitgepakt. Ten tweede over de betekenis hiervan voor de nieuwe Woonvisie. ‘We zijn benieuwd wat er nu allemaal uit is gekomen. Waarom maken partijen anders afspraken? En aangezien de raad met de Woonvisie bezig is, zou enige openheid helemaal mooi zijn geweest. Dan weten we wat we moeten verbeteren voor onze inwoners. Blijkbaar wil het college dit niet. Dan vragen we er maar weer wat over. Anders krijgen we nooit  openheid’, eindigt Brouwer.

advertentie
advertentie