Stroom verdeelstation
Stroom verdeelstation DvD

Wijk eindelijk klimaatnormaal

17 december 2021 om 09:13 Lokaal Deel je nieuws

Gemeente Wijk bij Duurstede is eindelijk afgestapt van het buitenissige doel om “klimaatneutraal” te worden over 8 jaar. Dat blijkt uit de beantwoording van de wethouder duurzaamheid naar aanleiding van vragen van kandidaat raadslid Jan de Geus van Duurstede voor Democratie. Het letterlijke citaat is: “Samen zetten wij ons in om de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen terug te dringen naar nul in 2050”.

Duurstede voor Democratie is blij met de nieuwe deadline van 2050. De termijn van 29 jaar slaat de bodem weg onder de drogreden “wij moeten nú iets doen”.  Dat mantra motiveert een blinde sprong in het duister. Er kleven tal van onopgeloste problemen aan de zon- en windplannen die er liggen. Ook het prijskaartje, in de vorm een enorme stijging van de energiekosten, is voor inwoners onacceptabel hoog.

Die 29 jaar geeft ons de gelegenheid om alternatieven te onderzoeken die veel minder nadelen hebben. Kernenergie bijvoorbeeld  is zo’n mogelijke oplossing die tot nu toe geen schijn van kans had. Deze energiebron ontneemt geen landbouwgrond aan de voedselproductie, en vermindert niet de biodiversiteit in weilanden. Zonneweides doen dat wel. Kernenergie, wanneer goed toegepast, veroorzaakt geen gezondheidsschade bij mens en dier zoals windturbines. Ook hoeven er geen bossen afgebrand te worden in biomassacentrales.

Geef de inwoners meer evenwichtige voorlichting over de opties die er zijn. Nu worden de nadelen van wind en zonne-energie gebagatelliseerd. En die van kernenergie groter gemaakt. De technologische ontwikkelingen staan niet stil en dat geldt voor alle energiebronnen. Zo zou in de toekomst een thorium centrale met het formaat van een vrachtauto alle Wijkse huishoudens van stroom kunnen voorzien.

Alle extra belastingheffing op de energierekening kan dan worden afgeschaft, ( is nu +/- € 1000,-- per huishouden per jaar). Je hebt met kernenergie namelijk altijd stroom (ook als het nacht is en niet waait). Het stroomnetwerk hoeft niet voor 100 miljard verzwaard te worden.

Duurstede voor Democratie wil dat de gemeente in het regioverband geen alternatieven meer uitsluit, en dus ook kernenergie meeneemt in de overwegingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie