Burgemeester Tjapko Poppens en het nieuwe wethouderstrio Wil Kosterman, Willem Joustra en Hans Marchal
Burgemeester Tjapko Poppens en het nieuwe wethouderstrio Wil Kosterman, Willem Joustra en Hans Marchal Kuun Jenniskens

Wethouders kunnen aan de slag

15 mei 2018 om 11:18 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Wil Kosterman (GroenLinks), Willem Joustra (VVD) en Hans Marchal (PCG) kunnen aan het werk. Op dinsdag 15 mei zijn ze officieel als wethouder geïnstalleerd.

Kuun Jenniskens

Dit is gebeurd na een snelle, maar ook enerverende formatieperiode, waarbij PCG de winkelsluiting op zondag moest inleveren en GroenLinks de windmolens.

Willem Joustra is voor het eerst wethouder - hij is al wel vertrouwd met de politiek als lid van Provinciale Staten. Kosterman en Marchal gaan beiden hun tweede termijn als wethouder in.

Formateur Reinout Woittiez spreekt van een brede coalitie: “Er zijn 13 bijeenkomsten geweest. In deze intensieve periode ontstond tussen een grote gunfactor. Als je zo in de breedte wil besturen, heb je een en ander met elkaar aan te gaan. Ik ben er trots op dat er respect was voor elkaar en dat men de ander ruimte bood.”

Vlak voor hun installatie kwamen de drie wethouders ook aan het woord. Willem Joustra legde zijn achtergrond uit. In 1974 kwam hij in Wijk wonen, om in 1986 te vertrekken om in Utrecht natuur- en scheikunde te studeren. Sinds 9 jaar woont hij in Langbroek. “Sindsdien is Wijk flink gegroeid, maar de groene leefomgeving maakt het goed. Daar ligt dus de uitdaging wanneer Wijk verder wil groeien; het unieke van het gebied - de rust en ruimte - zijn het waard behouden te blijven.”

Wil Kosterman. “De concessie op het punt van windenergie was voor GroenLinks niet makkelijk. Maar dat we, dankzij verschil van mening, elkaar wat hebben gegund, daar ben ik trots op, want dat komt niet vaak voor in politiek.”

Hans Marchal zei weer net zo enthousiast van start te gaan als bij zijn eerste termijn: “Alleen heb ik mijn roze bril afgezet. Je moet wel een tik hebben om wethouder te willen zijn. Iedereen mag alles van je zeggen - wat een hondenbaan, maar tegelijkertijd is het de mooiste baan die je kunt bedenken.”

Op 29 mei gaan de raadsfracties nader over de inhoud van het coalitieakkoord in gesprek.

Collegeleden feliciteren elkaar
advertentie
advertentie