vlnr Sander Bekkers en Rob Neleman
vlnr Sander Bekkers en Rob Neleman wes janssen

Voorzitterswissel Rijn en Lek

16 mei 2018 om 07:29 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Na 18 jaar in het bestuur en 14 jaar als voorzitter van Jachthaven en watersportvereniging Rijn en Lek heeft Rob Neleman besloten het stokje over te dragen aan Sander Bekkers. De florerende vereniging met ruim 300 leden en 190 ligplaatsen wordt professioneel geleid maar heeft gezelligheid en saamhorigheid hoog in het vaandel staan. Er zijn tevens 30 ligplaatsen voor passanten beschikbaar. Het is in Utrecht een van de weinige watersportverenigingen ten noorden van de rivieren en heeft daardoor een groot verzorgingsgebied. Dankzij de ideale ligging aan de dode arm van de Lek is de jachthaven een mooie uitvalsbasis voor vele vaartochten op de Lek, Nederrijn en de dode armen aan weerszijden van de rivier. Hoewel elders in het land de belangstelling voor watersport terugloopt heeft Rijn en Lek nog steeds een flinke wachtlijst voor een plaats in de haven.

Wes Janssen

VOORZITTERS De opvolger van Rob Neleman is Sander Bekkers, jachtmakelaar uit Utrecht en al 15 jaar lid van de vereniging. Sander: "Mijn vader had altijd een boot in Vreeswijk en daar komt de liefde voor de rivier vandaan. De alternatieven waren de Loosdrechtse plassen of de Randmeren maar die trokken mij minder". Sander is vooral enthousiast over de sfeer bij Rijn en Lek waar alle werkzaamheden door de leden worden uitgevoerd. "Je ontmoet daardoor steeds nieuwe mensen wat de binding met de vereniging alleen maar vergroot". Rob werd tijdens zijn voorzitterschap geconfronteerd met de vervanging van het vorige onderkomen, het stalen schip met de mooie naam "Marinella" door de huidige clubark. Eind 2009 kreeg "Marinella" last van lekkage en bleek dat de stalen bodem erg dun was geworden. Reparatie was niet zinvol omdat de kosten onbeheersbaar waren. Rob: "De werf durfde het schip niet uit het water te halen omdat men bang was dat het zou breken". Een nieuw stalen schip was een optie, maar vanwege kostenbeheersing en vooral duurzaamheid werd gekozen voor de huidige betonnen ark. Die werd in 2014 casco afgeleverd en door de leden zelf, in de daaropvolgende winter, geisoleerd en naar de eisen van de tijd verbouwd en ingericht. Er zijn moderne douches, toiletten en zelfs een wasmachine met droogautomaat. Het streven is om de ark energieneutraal te maken met ledlampen, zonnepanelen en zonneboilers."In die tijd veroorzaakte een windhoos ook nog forse schade aan de steigers zodat van de 250 meter steigers een flink deel vernieuwd moest worden wat al met al forse investeringen vereiste", volgens Rob.

UITBREIDING De laatste jaren is Rob vooral bezig geweest met lobbyen voor uitbreiding van de jachthaven. Zowel ten oosten als ten westen zijn er mogelijkheden om de steigers met 30 meter te verlengen. De gemeente heeft inmiddels toestemming verleend voor deze uitbreiding. De vereniging stimuleert de zeilactiviteiten voor de jeugd waarbij,in het voorjaar, bij de zeilopleiding telkens zo'n 40 bootjes in actie komen. Sander wil naast de bekende zeilwedstrijden, zoals de Andre Smit Trofee en de Herfstcup, de activiteiten nog wat meer richten op de watersport. Hij denkt daarbij ook aan andere vormen zoals roeien, kanovaren en mogelijk een samenwerking met de zeeverkenners. "We willen vooral de watersport in zijn geheel bevorderen en niet uitsluitend als jachthaven fungeren", aldus Sander. Voor meer informatie is er een website: www.rijnenlek.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie