straatvuil op de Markt
straatvuil op de Markt Jeroen Brouwer

SP vragen over diftar

24 december 2020 om 13:05 Lokaal Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE – Afvalscheiding levert ook in de Wijkse gemeente discussie op. Met diftar, het systeem waarbij inwoners meer betalen voor afval, hoopt het college dat scheiden beter gaat. ‘We krijgen van het rechtse kabinet Rutte een extra boete op afval. De nadelen worden nu echter wel zichtbaar, van zwerfvuil tot hogere kosten voor handhaving. Tijd om echt verder te kijken’, stelt Jeroen Brouwer namens de SP vast. Hij stelde er vragen over.

De VVD, PCG, GroenLinks en het CDA steunden in mei 2020 wethouder Hans Marchal met de plannen voor de diftar. Inwoners betalen hierbij naast vast bedrag per jaar extra voor kliko’s aan de weg of vuilniszakken. ‘Het beleid komt dankzij het rechtse kabinet Rutte, dat afval heel veel duurder maakt. Maar diftar moest dan nog het goedkoopst zijn. Toen de meerderheid instemde, waren de kosten nog niet bekend. De coalitie verhoogt nu de woonlasten met vele procenten’, bekijkt Brouwer.

Inmiddels verschenen er berichten dat diftar helemaal niet zo goed is voor het milieu en veel extra kost. Bunschoten en Twenten zijn in de media voorbeelden.  Brouwer; ‘Daar levert twintig procent van de inwoners bijna geen restafval meer in, is er fors meer zwerfvuil en blijkt dat men meer vuil bij het plastic gooit waardoor dat afgekeurd wordt. In Bunschoten is dat dertig procent, en in Twente zelfs negentig procent. Dat kost allemaal extra veel geld. Dat zijn gebieden met veel laagbouw en werden door het college juist gebruikt als voorbeelden.’

Landelijk kwamen de afvalverwerkers met de Vereniging van Nederlandse gemeenten, VNG, al tot de conclusie dat de prikkel om mensen meer te laten betalen niet echt werkt. Brouwer; ‘Deskundigen menen dat het gewoon moeilijk uit te leggen waarom dit moet gebeuren. In onze regio zie je grote gemeenten als Utrecht en Nieuwegein er vanaf zien. De afvalverwerker moet dan wel twee systemen in stand houden. Is dat dan zo efficiënt, duurzaam en goedkoop?’

De fractievoorzitter haalt het motto beter ten halve gekeerd erbij. ‘Leuk dat het college dankzij de regels van dit kabinet iets probeert. Maar er komen steeds meer kritische rapporten over diftar en de problemen. Afvalverwerkers spreken van een soort wedstrijd waarbij gemeenten enkel kijken naar een restafval van honderd kilo in plaats te kijken naar wat er opgehaald wordt en niet naar recyclen. Tijd om die oogkleppen af te zetten’, besluit Brouwer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie