Afbeelding
Wes Janssen

Wijkse Esmee (12) breekt door!

lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Dat de familie Kosterman een echte kartfamilie is was al langer bekend, maar dat dochter Esmee is geselecteerd voor de CIK-FIA Karting Trophy is wel een verrassing. Elk wedstrijdweekend gaan ze met de caravan naar circuits in binnen-en buitenland met vader Peter als monteur en moeder Patricia voor de catering. Peter:"Toen Michael en Esmee gingen karten ben ik met sleutelen begonnen en heb gaandeweg het monteren onder de knie gekregen." Het hele huis ademt een kartsfeer: in de huiskamer hangen foto's van de kinderen in de karts en op het toilet staat een verzameling bekers.

Wes Janssen

KARTEN Esmee ging al op jonge leeftijd met haar broer Michael mee als supporter maar kon al gauw de verleiding niet weerstaan om ook achter het stuur te kruipen. Eerst binnen in de Kartfabriek in Maarssen en later buiten op de baan in Lelystad. Ze haalde haar kartdiploma en begon als 9-jarige in een kart met 2-takt motor in de Micromax klasse en is nu aan haar derde seizoen bezig. Ze start inmiddels in de junior-klasse in een kart met Rotax motor waarin ze snelheden haalt tot 110 km per uur. Op de vraag wat het geheim is van haar succes zegt Esmee: "Vooral het plezier en ontspannen rijden levert het succes op. Wel plankgas want het gaat om honderdsten van seconden en die krijg je niet cadeau." Esmee heeft ook een goede conditie nodig, ze voetbalt ook twee keer per week, loopt hard en doet aan fitness. Ook doet ze oefeningen met knijpers om de handen en armen sterker te maken. "Je hebt ook een scherm voor je neus waarop de temperatuur van de motor, het toerental en de snelheid worden weergegeven". Na de wedstrijd worden de data uitgelezen om te zien waar nog winst te behalen is. Het gaat niet altijd goed want buiten staat een krom chassis, het resultaat van een crash tijdens de training van vorige week in Berghem, waar Esmee ook enkele blauwe plekken aan overhield.

SUCCES Esmee is de eerste vrouwelijke deelnemer die Nederland vertegenwoordigt in de Academy Trophy. Vorig seizoen viel Esmee op door haar inhaalmanoeuvres, pole-positions en natuurlijk de winst in veel races. In de Academy Trophy gaat ze rijden tegen de 51 beste karters uit meer dan 30 landen en ze vindt dat best spannend. De wedstrijden vinden plaats in Lanato (Italie), Salbris (Frankrijk) en in het Belgische Genk. Esmee: "Het is een hele eer om door bondscoach Marco de Pau geselecteerd te worden en ik hoop dan ook hoge ogen te gooien". De meest succesvolle coureur van ons land, Max Verstappen, is destijds ook begonnen met karten en heeft daar de fijne kneepjes van van het racen geleerd.

DURE HOBBY Peter, die 15 jaar bij de vrijwillige brandweer in Wijk was, heeft nu een andere leuke hobby: het begeleiden van hun talentvolle dochter. Patricia: "Het is wel een dure hobby en ondanks dat we al aardig gesponsord worden zijn we toch op zoek naar meer financiële ondersteuning". Esmee kart bij Team Kuijer Racing uit Breukelen. Op Facebook kun je haar volgen onder Kosterman Racing. Ook kan er rechtstreeks contact worden opgenomen met de familie Kosterman over eventuele sponsorplannen.

advertentie
advertentie