De boer helpen in de stal
De boer helpen in de stal MZ

Met de klas naar de boerderij

lokaal Deel je nieuws

Tijdens een boerderijles kom je van alles te weten over het boerenbedrijf. Over de dieren die er leven, wat ze te eten krijgen en wat voor voedsel ze produceren voor ons. Je ziet waar de dieren wonen en wat ze de hele dag doen en wat er allemaal nodig is om ze te verzorgen. Je ontdekt over de voercomputers, de melkstal, het kuilvoer en de melktank.

Hoe leuk dat is, weet groep 3 van basisschool de Plantage uit Houten al, want zij waren op 7 juni op bezoek bij Sonja Kemp in Schalkwijk voor de les ‘De koeien van boer Jan’.

Nadat boerin Sonja van alles had verteld over de geur van mest en kuilgras, over de snoepjes voor de koeien, die uit de voercomputer komen en over de koeien en schapen op hun melkveebedrijf tussen de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal, gingen de kinderen op ontdekkingstocht door het bedrijf aan de hand van leuke opdrachten.

 

Ze hielpen de boer met het aanvegen van de stal, ze maakten kennis met de verlegen geitjes en de brutale kippen in de wei, ze aaiden de konijnen en lieten zich besnuffelen door de nieuwsgierige koeien. Ze zagen het zwaluwnest met piepende jongen en ze gluurden van een afstandje naar de stier. Het hoogtepunt was toch wel het moment dat ze twee moederloze lammetjes de fles mochten geven.

In de regio Utrecht wordt de boerderijeducatie verzorgd door Boerderij in de kijker. Met drie lessen voor groep 3-4 (Koeien van boer Jan), 5-6 (Superboer) en 7-8 (Check je melkpak) kunnen basisschool kinderen belevend leren op de boerderij. Ieder bedrijf is anders, iedere boer en boerin doen het op een eigen manier, en altijd is er van alles te leren. Op dit moment is het weer mogelijk voor scholen om in te tekenen voor een boerderijles na de zomer. Kijk op www.boerderijindekijker.nl of neem contact op met het betreffende lokale centrum voor natuur en milieu educatie over hoe jouw school zich kan inschrijven.

advertentie