Afbeelding
Archief BDUMedia

Moeder en zoon krijgen straf voor een huis vol wapens

18 april 2019 om 11:27 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Een 43-jarige man uit Wijk bij Duurstede is woensdag veroordeeld tot 60 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.  De rechter achtte hem vooral verantwoordelijk voor de grote hoeveelheid wapens die anderhalf jaar geleden in een woning aan de Badorfstraat in Wijk bij Duurstede is  gevonden. Zij 67-jarige moeder kreeg 60 uur voorwaardelijke werkstraf opgelegd.

De politie vond de wapens na een anonieme tip. De moeder was net op dat moment aan het verhuizen naar de woning van haar zoon. Het ging in haar geval om jagersmessen die te lang zijn en drie oude jachtgeweren. Volgens de vrouw waren het sierwapens die onklaar waren gemaakt. Maar volgens de deskundigen van de politie was dat niet op de juiste manier gebeurd.  Dan blijft het bezit van zo'n wapen strafbaar. De rechter geloofde wel dat de moeder niet wist dat het niet mocht. Zij vertelde dat de wapens jarenlang in haar huis hadden gestaan. Haar ex-man, die ook politieman was, met wie zij 42 jaar getrouwd was geweest, had er nooit iets van gezegd.

Dat lag anders bij de zoon, de politie vond vuurwapens, munitie, valmessen, werpsterren en vlindermessen in de woning. De Wijker vertelde dat hij het vuurwapen wapen onklaar had gemaakt. Hij voelde zich erin geluisd door de politie. ,,Ze hadden ermee gerommeld of een ander wapen, gebruikt voor het onderzoek", zei de Wijker. De officier van justitie geloofde dat niet. Zij vond dat de zoon naar de gevangenis moest. De officier eiste 3 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk. De moeder zou 120 uur moeten gaan werken, vond het OM.

De advocaten vroegen allebei om vrijspraak. De rechter geloofde wel dat moeder te goeder trouw was, maar dat maakt niet uit voor de wet wapens en munitie. Wie een wapen bezit, krijgt straf. De moeder verdiende een laatste waarschuwing vond de rechter. Voor de zoon was gevangenisstraf nog een stap te ver. De rechter woog de slechte gezondheid van de zoon in zijn voordeel mee. De rechtbank bepaalde ook dat al het wapentuig dat in het huis gevonden is, vernietigd moet worden.(JPU)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie