Sander Thomas (Stedin) en wethouder Hans Marchal sluiten de eerste auto's aan
Sander Thomas (Stedin) en wethouder Hans Marchal sluiten de eerste auto's aan Ali van Vemde

Cothen heeft nu drie openbare laadpalen

1 april 2019 om 07:41 lokaal

COTHEN Bij een stralende zon werd vrijdag de eerste openbare laadpaal bij het Dorpshuys in gebruik genomen. Mensen met elektrische auto's kunnen nu kiezen uit drie openbare laadpalen. De andere twee staan bij de sportvelden aan het Overrijnseveld en bij Sporthal De Rijnsloot.

Ali van Vemde

Voordat de laadpaal officieel in gebruik werd genomen waren er toespraken van wethouder Hans Marchal (duurzaamheid), Henk Muis (voorzitter van de EigenWijkse Energie Coöperatie) en Henk Roest (technisch directeur van Van der Sijs). Sander Thomas (projectmanager EV Stedin) gaf uitleg over de kabeldikte. De Cohense laadpalen werden vrijwel gelijk geplaatst en in gebruik genomen. Bij iedere laadpaal kunnen twee elektrische auto's tegelijk en in korte tijd worden opgeladen. Daarom de term 'slim'.

MEER LAADPALEN Wethouder Hans Marchal is tevreden. "In onze gemeente kunnen op dit moment in totaal 16 auto's worden opgeladen bij openbare laadpalen," zegt hij. "Maar we zijn er nog niet; er komen er binnenkort meer bij. Deze laadpalen helpen ons bij de ambitie van de gemeente om in 2030 energieneutraal te zijn," Henk Muis: "We zien een enorme groei in het aantal elektrisch aangedreven auto's. We zijn heel blij dat we nu ook in Cothen kunnen rijden op EigenWijkse zonnestroom."

NAAR 50 OPLAADPUNTEN In 2020 moeten er 50 openbare laadpunten in de gemeente zijn. De gemeente, EWEC en Van der Sijs werken samen hieraan binnen het project 'Lokale Daadkracht'. Nu al zijn er 10 'EigenWijkse' openbare oplaadpunten: aan het Walplantsoen (4), Karel de Grotestraat (2), de Aanvoerder (2) en de Jacob van Ruysdaelstraat (2). Cothen heeft nu 6 oplaadpunten. Hier komen binnenkort in Wijk de Hoogstraat/Nieuweweg (2), en Virgilius (2) bij. Daarmee komt het totaal op 20 oplaadpunten. Wethouder Marchal: "Ons volgende doel is om de eerste openbare laadpaal in Langbroek in gebruik te nemen." Muis: "We willen kijken of we het aantal laadpunten op het Walplantsoen binnenkort kunnen uitbreiden. Hier kunnen we groeien naar 8 en later zelfs naar 12 oplaadpunten, als dat gewenst is."

advertentie
advertentie