Buiten gebeurt het

8 maart 2019 om 15:26 lokaal

UTRECHT Op woensdagavond 6 maart spraken elf Utrechtse provinciale politici zich uit over hun ideeën voor het buitengebied. Het debat onder leiding van Aart van Cooten, kende geen winnaars of verliezers. Alle deelnemers waren het er over eens: het buitengebied verdient de aandacht. Zo'n 70 mensen bezochten het debat. 

De leden van O-gen willen een krachtig en vitaal platteland. Overheden spelen hierbij een belangrijke rol. De Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart waren voor O-gen de aanleiding om aandacht te vragen voor het buitengebied. Aan de hand van de vijf thema's - landbouw voedsel, energietransitie, sociale innovatie, natuur en (agrarisch) landschap en recreatie en cultuur - kregen de debat deelnemers filmpjes te zien. Hierna konden zij per thema op een stelling reageren.
 

OPVALLENDE OVEREENKOMSTEN Een mooi voorbeeld van de overeenkomsten tussen de partijen was de behoefte aan verbinding. Een aantal noemde O-gen die deze rol al heeft in Utrecht Oost. Ook spraken de partijen zich positief uit over sociale innovatie; investeren in sociale en economische structuren is belangrijk. Wat het thema natuur betreft waren de partijen ook eensgezind. 'Als we iets toevoegen aan het buitengebied zoals wonen en energie, dan moet een deel van de opbrengst daarvan naar natuurversterking'. Een rake opmerking tijdens de afsluiting was dat er niet over boeren, maar met boeren moet worden gesproken. O-gen directeur Gerard van Santen vatte tot slot samen: 'Volgens mij komt er een mooi akkoord. Buiten gebeurt het. En samen maken we het gebied!'


DEBAT DEELNEMERS De deelnemers aan het debat waren Karin Boelhouwer (Groen Links), Mieke Hoek (50PLUS), Sebastien Kraaijeveld (D66), Roy Luca (U26 GEMEENTEN) Mirjam Maasdam (CDA), Rob van Muilekom (PvdA), Rob Molenkamp (SP), Arne Schaddelee (ChristenUnie), André van Schie (VVD), Donna Stolwijk (Partij voor de Dieren), Dick Vlastuin (SGP).


GEBIEDSCOÖPERATIE O-GEN O-gen verbindt overheden, ondernemers, maatschappelijke organisaties en onderwijsinstellingen met elkaar. O-gen werkt aan projecten die bijdragen aan een krachtig en vitaal buitengebied.

O-gen heeft zo'n 300 leden en voert 60 projecten uit. O-gen denkt mee bij de opzet van een projectaanvraag, ontwikkelt nieuwe projecten of voert projecten uit.
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie