De voorgevel in gerenoveerde staat
De voorgevel in gerenoveerde staat Ilona Hendriks

Appartementen Karel Martelstraat als nieuw

18 februari 2019 om 14:39 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De appartementen aan de Karel Martelstraat zijn gerenoveerd. Om dat te bereiken hebben bewoners, Viveste, Stichting Binding, de Regionale Sociale Dienst (RSD), de Wijkse Werkplaats, Stadore Schoonmaak en aannemer Van Dillen de handen ineen geslagen.

Het project had een lange aanloop. Viveste (destijds Volksbelang) en de bewoners hebben elkaar regelmatig gesproken. Eerst moest Viveste de plannen bijstellen omdat er minder geld beschikbaar was door nieuwe wet- en regelgeving. Daarna wezen de bewoners het plan voor een renovatie naar nul-op-de-meter af. Maar uiteindelijk lag er voorstel naar ieders wens: de appartementen zijn zo goed als nieuw en energiezuinig. Daarmee draagt Viveste bij aan Wijk bij Duurstede energieneutraal 2030.

Tijdens het renovatieproject bleven de meeste bewoners in hun appartement wonen. Wie overdag geen last wilde hebben van geluid en stof, kon de dag doorbrengen in een gestoffeerd appartement, waar ook gebruik kon worden gemaakt van de keuken en douche. Een aantal bewoners koos daarvoor, een aantal verbleef in vakantiepark Het Grote Bos, ver weg van alle hectiek.

Bijzonder aan het project zijn de 'waardepunten'. Bewoners kregen van Viveste waardepunten die ze op verschillende manieren konden verzilveren. Bijvoorbeeld door elkaar als buren te helpen: een keertje koken, schilderen of een gordijnrail ophangen in ruil voor waardepunten. De punten waren ook inwisselbaar bij Stichting Binding of aannemersbedrijf Van Dillen. Binding bood samen met de RSD helpende handen bij het inpakken en klussen, Van Dillen bood klusmaterialen.

Bewoners hebben veel gebruik gemaakt van die mogelijkheid. Vooral helpen inpakken en schildermateriaal waren populair. Omdat het voor Binding soms lastig was om voldoende vrijwilligers te vinden, heeft ook schoonmaakbedrijf Stadore een steentje bijgedragen.

De appartementencomplexen zijn duurzaam en behaaglijk. De bewoners kijken dan ook met vertrouwen naar de komende maanden. Door de goede isolatie en een nieuw warmtesysteem (alle appartementen zijn van het gas af en het dak ligt vol met zonnepanelen), merken ze in hun appartement niets van de koude winterdagen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie