Afbeelding
Ali van Vemde

'Verdwaald in de tijd' over dementie

31 januari 2019 om 07:19 lokaal

COTHEN Het schrijversvirus heeft Hans van der Mispel te pakken. In twee jaar tijd is nu zijn derde boek uit. Het zijn heel verschillende boeken. 'Grietje en de lange arm' was het eerste succesvolle boek. Daarna volgde zijn boek 'Tussen licht en donker', een gedichtenbundel. Nu is zijn eerste roman uit, 'Verdwaald in de tijd'. En intussen is hij ook al bezig met het schrijven van een volgend boek.

Ali van Vemde

"Het boek schrijft zichzelf," vertelt Hans van der Mispel. De ideeën zitten in zijn hoofd. Vroeger al schreef hij liedjes. Zo schreef hij in 1983 onder andere 'Tot de dood bevrijdt', te lezen achter in het boek en te beluisteren op YouTube. Dit keer heeft de auteur gekozen voor een actueel onderwerp, dementie. Al jarenlang werkt hij met heel veel plezier in de zorg en heeft de nodige ervaring met dementerenden. 'Verdwaald in de tijd' vertelt het verhaal van Bert, die wordt opgenomen in een verzorgingstehuis. De wereld om zich heen begrijpt hij niet meer en dat leidt in zijn omgeving tot het nodige onbegrip.

OP WAARHEID GEBASEERD Het verhaal wordt verteld vanuit Bert. "Het is deels op waarheid gebaseerd," vertelt Hans. "Ik heb het wat uitvergroot om het voor de lezer aantrekkelijker te maken." Hij vindt zijn beroep fantastisch en zou niet anders willen, maar ziet ook wat voor impact dementie heeft op zowel de patiënt als de familie. Hij ziet en voelt het onbegrip bij de familie en mantelzorgers, die de aftakeling meemaken. Deze ziekte heeft Bert, de hoofdpersoon in het boek, in zijn greep. Bert was boer en werd verzorgd door zijn zoon en schoondochter. De wereld om zich heen begrijpt hij niet meer. Hij wordt opgenomen in het verzorgingstehuis, maar denkt nog vaak op de boerderij te zijn en gedraagt zich daar naar. Dit leidt tot veel onbegrip. Vanuit de gedachtengang van Bert heeft Hans het boek geschreven. Het steeds meer terug gaan naar het verleden. De schrijver ziet het op zijn werk. "Mensen die zeggen dat ze naar huis moeten omdat hun moeder wacht met het eten. Er tegenin gaan helpt niet, wij gaan daar in mee en zeggen dat zijn/haar moeder er van weet en dat ze niet naar huis hoeven." En zo zijn er heel veel voorbeelden te geven.

STEEDS MEER DEMENTERENDEN Hans van der Mispel ziet op zijn werk dat er steeds meer ouderen komen met dementie en ook steeds meer gedragsproblemen hebben. Hij maakt zich daar wel eens zorgen over. Ik heb veel oudere collega's en dat betekent dat er wel nieuwe aanwas moet komen. Dit gebeurt ook wel, maar daar gaat eerst een opleiding van drie jaren aan vooraf." Hij ziet wel dat weer steeds meer jongeren de opleiding gaan volgen en dat is ook hard nodig. "Gelukkig wordt ons werk erg gewaardeerd, dat merken we aan de bedankjes van familie."

'Verdwaald in de tijd' is vanaf nu verkrijgbaar bij bol.com maar ook bij 't Vosje in Cothen.

advertentie
advertentie