Afbeelding
Adriaan van Aelst

Bunkerboot naar sloop

23 november 2018 om 13:00 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeente heeft een principeakkoord bereikt met de eigenaar Markus BV van het bunkerschip in de stadshaven. Het schip zal binnen drie maanden worden weggesleept en gesloopt.

Kuun Jenniskens

Het schip ligt er van origine als bedrijf van Shell om stookolie te leveren aan de scheepvaart. Met ‘bunkeren’ wordt het tanken van brandstof bedoeld. Deze bedrijvigheid is jaren geleden gestopt en sindsdien is de situatie in verval geraakt. Ook vanwege vernielingen. De Wijkse haven is inmiddels geen industriële haven meer, maar moet een toeristische trekpleister worden. De gemeente wil al een tijdje van het bunkerschip af. Ook stadsbewoners zijn er afgelopen zomer tegen in actie gekomen.

Wethouder Wil Kostermans (GroenLinks) heeft een akkoord kunnen sluiten met de eigenaar. Voor 65.000 euro vertrekt Markus met zijn schip. De gemeente moet voor hem nog wel zijn wateraansluiting zien te vinden. De gemeente heeft die put kennelijk een keer dichtgegooid. Markus BV kan zo zijn eindstand van de watermeter niet aflezen, nodig voor de eindafrekening met Vitens. Hierna zal deze meter worden afgekoppeld.

De gemeente is voornemens snel het bestemmingsplan Stadshaven in procedure te brengen. Om te voorkomen dat er een nieuwe boot komt te liggen wordt deze ligplaats geschrapt. Het visiedocument Stadshaven is daar de basis voor.

Markus BV heeft drie maanden om de boot weg te slepen en de steiger weg te halen. Pas als de boot weg is maakt de gemeente het bedrag van 65.000 euro over. Wethouder Kosterman noemt het ‘een goede waterdichte overeenkomst’.

Alle raadsfracties zijn blij met deze overeenkomst. Er is al langer met Markus BV onderhandeld, maar de wethouder denkt dat de actie van inwoners en de persaandacht van afgelopen zomer de druk hebben opgevoerd om weg te gaan. Jeroen Brouwer (SP) is het eens met deze deal, maar wilde als ‘telg van een schippersfamilie’ memoreren dat er op deze manier toch weer een stuk erfgoed weggaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie