Afbeelding
BDU

Vuurwerkbonus voor jongeren blijft

9 november 2018 om 15:47 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Een motie van VVD en D66 om dit jaar geen vuurwerkbonus aan jongeren uit te keren, haalde bakzeil in de Wijkse gemeenteraad. Met zijn originele vuurwerkaanpak oogstte wethouder Hans Marchal (PCG) vorig jaar uitgebreide landelijke mediaaandacht. Sinds de verkiezingen is de VVD aangeschoven in de coalitie met de PCG en GroenLinks - en de VVD vindt deze bonus helemaal niks en noemt het belonen van strafbaar gedrag. Daarom gaf het debat over de VVD moties wel wat vuurwerk in de raadszaal.

Kuun Jenniskens

De motie om de vuurwerkschaderegeling dit jaar niet opnieuw in te stellen, diende de VVD samen met D66 in. Andere raadsfracties zijn wel voorstander van de positieve aanpak, dus deze motie haalde het niet. GroenLinks noemde het een succes. Niek van Staaden: ,,Belonen werkt beter dan straffen.” Jeroen Brouwer (SP) maande de wethouder vooral op deze weg door te gaan: ,,De jongeren hebben echt baat bij deze positieve aanpak.” Gerard Migchels (CDA): ,,Het gaat om de prikkel dat kinderen elkaar op straat aanspreken, wat nu gebeurt. Via de jeugd hebben we zo extra toezicht.”

Wethouder Hans Marchal toonde zich nog even gemotiveerd als vorig jaar: ,,Wij gaan de regeling voortzetten. Belangrijk punt is de rol van het jongerenwerk, die de jeugd in deze goede beweging heeft meegenomen. Onderling heerst nu de opvatting dat het slopen van dingen niet normaal is. Met deze aanpak hebben we veel goodwill bij jongeren bereikt, dus we gaan dit succes niet ondergraven.”

Tegen de VVD zei Marchal: ,,Het is geen omgekeerde wereld, want als ze gepakt worden zijn ze de ‘sjaak’. Het gaat hier om belonen én straffen.”

Hans Marchal zei dat de 8400 euro die er naar jongeren is gegaan goed is besteed, onder andere aan een nieuwe skatebaan, speeltoestellen en een toiletgebouw voor de PJGU. ,,Wij gaan er weer voor, voor deze positieve stimulans”.

Een tweede motie van de VVD vroeg om de vuurwerkschade gedurende de hele maand december mee te nemen - en dus niet alleen schade tijdens de jaarwisseling. Ook wil de VVD dat niet alleen vuurwerkschade aan gemeentelijke bezittingen meetelt, maar ook van bedrijven en particulieren. Volgens deze partij zou de overheid zich hier ook verantwoordelijk voor moeten voelen. De VVD vroeg het college om een meldpunt in te richten om een goed beeld te krijgen van alle schades.

Wethouder Marchal noemde deze motie onuitvoerbaar: ,,Het meenemen van particuliere schades geeft eindeloze discussie, dat gaan we niet doen. We hebben wel contact met eigenaren van de bushokjes en de plattegronden - we vragen ze ook geld in de pot te stoppen als er geen schade is. En een meldpunt hebben we al - dat is het Meldpunt Openbare Ruimte. Ook worden de schades van de hele maand december al meegenomen.” De wethouder beloofde de gemeenteraad om de vuurwerkschaderegeling en het meldpunt breder bij de bevolking onder de aandacht te brengen. Marchal zei tegen de VVD - die in de motie ook had opgeroepen om de regeling aan te scherpen - dat er dit jaar 8000 euro beschikbaar komt: ,,Maar hiervoor moeten ze veel meer heel laten in de openbare ruimte dan vorig jaar.”

advertentie
advertentie