Loopgraven bij Leersum
Loopgraven bij Leersum Scars of War

Burgerwetenschapsproject Scars of War: al 15.000 interessante locaties gespot

Historie

REGIO Het burgerwetenschapsproject Scars of War waarmee iedereen vanaf juli hoogtekaarten van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi kan afspeuren, leverde al 15.000 interessante locaties op met mogelijk niet eerder ontdekte loopgraven, bomkraters en munitiedepots. Deel van het onderzoek vind ook plaats in de omgeving van Langbroek. De onderzoekers gaan nu met behulp van andere bronnen na of dit werkelijk oorlogssporen zijn. Zij komen begin 2023 met de eindconclusies.

VOL BETEKENIS EN ZELFS AL BEETJE VERSLAVEND Al 250 vrijwilligers speuren dagelijks zo’n 1000 hoogtekaartjes af naar loopgraven, bomkraters en munitiedepots. Het online afspeuren van de in totaal 126.000 hoogtekaartjes is net over de helft. Een mooie score volgens de onderzoekers die frequent contact hebben met de deelnemers waarvan een aantal zelfs zo enthousiast is dat zij elkaar treffen op het discussieforum en bijzondere hoogtekaartjes met elkaar bespreken. De deelnemers geven ook aan dat deelnemen de geschiedenis van de eigen omgeving dichterbij brengt. Lees hun ervaringen.

ONLINE LEZING GEÏNTERESSEERDEN Op vrijdag 21 oktober tussen 15:30 en 16:30 uur geven onderzoekers Eva Kaptijn en Wouter Verschoof-van der Vaart een kijkje achter de schermen van Scars of War. Ze vertellen over het verloop van het onderzoek en delen opvallende resultaten. Hierna is er ruimte voor vragen. De lezing vindt plaats via Zoom. Aanmelden voor het webinar kan hier.


MOOIE SAMENWERKING Scars of War is een samenwerking van Landschap Erfgoed Utrecht, Universiteit Leiden, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Provincie Utrecht, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland. Met het onderzoek werken de organisaties aan een beter begrip van de geschiedenis van hun regio. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Vfonds en het Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).

OF DIRECT AAN DE SLAG Ga meteen aan de slag met Scars of War op platform Zooniverse of stel je vraag aan archeoloog en onderzoeker Wouter Verschoof-van der Vaart, w.verschoof@landschaperfgoedutrecht.nl, 030 221 9771.


Bomkraters bij Soesterberg - Scars of war

Afbeelding
advertentie
advertentie