Drs. P. tuurt naar het Wijkse veer. V.l.n.r. Corry Oudijk, Stef Stokhof de Jong, Drs. P.,  Trude van Dam en wethouder Arie Brouwer.
Drs. P. tuurt naar het Wijkse veer. V.l.n.r. Corry Oudijk, Stef Stokhof de Jong, Drs. P., Trude van Dam en wethouder Arie Brouwer. John Beringen

Weet u nog? ‘Heen en weer’, de Wijkse poëzieroute

25 juli 2022 om 08:59 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE In de tweede helft van de jaren ’90 uit de vorige eeuw werd in Wijk bij Duurstede de zogenaamde ‘Poëzieroute’ opgezet. Een initiatief van Corry Oudijk en Stef Stokhof de Jong waarbij twaalf gedichten van bekende Nederlanders door Stef in steen werden vereeuwigd om vervolgens verspreid in Wijk bij Duurstede te worden opgesteld. Op zondag 27 september 1998 was het Drs. P. die zijn gedicht ‘Heen en weer’ op de stadsmuur mocht onthullen.
Het is stralend weer als het gezelschap zich bij de nog ingepakte tegel bovenop de stadsmuur verzamelt. De sfeer is ontspannen; leuke grappen passeren over en weer de revue. Drs. P. is zichtbaar geamuseerd als hij in de verte het Wijkse veer ziet aanmeren. ,,Hoe toepasselijk,” luidt zijn commentaar. Dan mag hij de tegel onthullen. Als hij dit gedaan heeft, onder toeziend oog van o.a. Corry Oudijk, Stef Stokhof de Jong, galeriehoudster Trude van Dam en toenmalig wethouder Samenlevingszaken Arie Brouwer, knikt hij goedkeurend. ,,Dit is prachtig geworden,” laat hij breed glimlachend weten. In mooie, heldere letters verschijnt het gedicht ‘Heen en weer’. De zijkant van de tegel wordt opgesierd met het Byzantijnse oog dat naar de veerpont blikt. Dan schraapt hij zijn keel om vervolgens, op de van hem zo bekende, haast plechtstatige, toon het gedicht voor te dragen:

“De veerpont heeft de taak op zich genomen
Om stelselmatig heen en weer te gaan
Dus naar de overzijde op te stomen
En daarna uiteraard terug te komen
Het is een overzichtelijk bestaan”


Applaus volgt. Dan poseert Drs. P. bereidwillig door demonstratief met de hand boven zijn ogen naar het Wijkse Veer te turen dat net vertrekt naar de overkant. ,,De boot is gelukkig niet overvol, dus hij zal het wel veilig halen,” merkt hij laconiek op, verwijzend naar zijn bekende lied ‘Heen en weer’ uit 1973 waarin zich een ramp voltrekt. De nuchtere toon waarop hij deze woorden uitspreekt, zorgt voor hilariteit.

DRS P. ALS TAALKUNSTENAAR Een rode draad in het werk van Drs. P. wordt gevormd door humor. Soms bizar en wat absurdistisch maar bovenal zeer vermakelijk. Hij zou daar letterlijk tot zijn laatste ademtocht mee doorgaan, getuige de door hem zelf geschreven rouwannonce die na zijn overlijden op 95-jarige leeftijd op 13 juni 2015 verscheen en waarin hij enige zelfspot niet schuwde:
,,Even uw aandacht graag!
Korte berichtgeving
Ondergenoemde
is niet meer in beeld Wat hier (behalve voor
Onbelangstellenden)
Hartelijk groetend
wordt medegedeeld”
Drs. P.


Drs. P. werd gecremeerd omdat het, zoals hij het zelf formuleerde, ‘Zijn vurige wens was om in rook op te gaan’.

DE POËZIEROUTE Naast het gedicht van Drs. P. zijn in Wijk bij Duurstede gedichten aan te treffen van Mia Liederkerken, Toon Hermans, Irene van Lippe-Biesterveld, Claas Bruin, Nelle Honig, Dick Bruna, Diana Butterman, Simon Vestdijk, Gerrit Achterberg, Hans ter Heijden en Wim Stooker.

door John Beringen

Drs. P. bekijkt belangstellend de zojuist onthulde tegel.
 Inmiddels heeft de tand des tijds zich doen gelden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie