Het castellum in Meinerswijk, Castra Herculis, is een Romeins fort dat ondergronds goed bewaard is gebleven. Het is een van de forten van de Neder-Germaanse-Limes. De contouren zijn bovengronds zichtbaar gemaakt.
Het castellum in Meinerswijk, Castra Herculis, is een Romeins fort dat ondergronds goed bewaard is gebleven. Het is een van de forten van de Neder-Germaanse-Limes. De contouren zijn bovengronds zichtbaar gemaakt. NLS

In afwachting besluit UNESCO over Limes en Hollandse waterlinie als werelderfgoed

26 juli 2021 om 10:29 Historie

REGIO De Werelderfgoedcommissie van Unesco is momenteel in Fuzhou China bijeen om te oordelen over 50 nominaties. Vanuit Nederland zijn dat de Koloniën van Weldadigheid en de Neder-Germaanse Limes en de Hollandse Waterlinie. De commissie vergadert tussen 16 en 31 juli. De Nederlandse nominaties zullen waarschijnlijk dinsdag 27 juli om 13:30 uur aan bod komen.

ICOMOS is de expert die de nominaties voor Unesco beoordeelt. Deze heeft begin juni het advies uitgebracht dat de Koloniën van Weldadigheid en de Neder-Germaanse Limes direct op de Werelderfgoedlijst kunnen worden bijgeschreven.

Voor de Waterlinie ligt dat anders. ICOMOS vraagt zich af of het genomineerde erfgoed wel voldoende beschermd is tegen de grote ruimtelijke druk in sommige delen en vraagt Nederland om hier kritisch naar te kijken. Als het Werelderfgoedcomité dit advies overneemt, krijgt Nederland de kans om binnen drie jaar een aangepaste nominatie voor de Hollandse Waterlinie in te dienen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie