Wapenschilden van het vikingsschip
Wapenschilden van het vikingsschip Wijks Atelier

Wie kent het verhaal van Wolvert en de Noormannen/Vikingen?

31 juli 2020 om 08:00 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE Een bijzonder verzoek aan de redactie deze week. Marry Potjes is op zoek naar het verhaal van Wolvert en de Noormannen (of Vikingen). Ze zegt: ,,Al een paar jaar ben ik op zoek naar een verhaal dat de geschiedenisleraar zo'n 45 jaar geleden op de Pedagogische Academie aan ons vertelde. Het heet: Wolvert en de Noormannen of Vikingen. Navraag bij oud-klasgenoten en collega's leverde tot nu toe niets op. Ook heb ik de vraag voorgelegd aan het museum in Wijk bij Duurstede, maar men kent ook daar het verhaal niet. 

Tot mijn verrassing vond ik al googelend wel een boek genaamd Wolfgert de held van Dorestad, geschreven door N. de Monchy met gegevens die door kinderen uit Wijk bij Duurstede waren aangedragen. Het boek bevat opvallend veel gelijkenissen met het oude verhaal. Ik heb mevrouw De Monchy benaderd, maar zij geeft aan dat ze alleen de door kinderen aangedragen ideeën erin heeft verwerkt. 

Dat bracht mij op de gedachte dat een of meer kinderen het oorspronkelijke verhaal verhaal kennen en dat als uitgangspunt hebben gebruikt. Daarom mijn oproep: wie kent het oorspronkelijke verhaal van Wolvert/Wolfert/Wolfgert en de Noormannen of weet waar ik het vinden kan? Ik wil het gebruiken in een lessenserie over de Vikingen."

Dus: weet je meer over dit verhaal? Marry is blij met elke tip. Reacties kunnen worden gemaild naar m.potjes@pcbovoorst.nl 

advertentie
advertentie