Stadsarcheoloog Channa Cohen Stuart, bedenker André van Zwieten en wethouder Jeroen Brouwer bij de muurschildering
Stadsarcheoloog Channa Cohen Stuart, bedenker André van Zwieten en wethouder Jeroen Brouwer bij de muurschildering Ali van Vemde

Fibula terug op de vindplaats in Wijk bij Duurstede, levensgroot op de muur

25 maart 2024 om 11:15 Historie

WIJK BIJ DUURSTEDE In 1970 werden in De Heul nieuwe huizen gebouwd, waaronder aan de Dr. Holwerdastraat. Op deze plek werd een jaar eerder door leden van de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis een fibula gevonden in een waterput. Deze gouden broche met ovaal geslepen almandijnen en parels in gouden zettingen is uniek. Op deze bijzondere vindplaats is de fibula nu te zien op de muur van het huis van Ton van Wette.

De gevonden fibula is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, maar niet zichtbaar in Wijk bij Duurstede. Bij André van Zwieten ontstond het idee om iets bijzonders te doen met de vindplek en dit unieke sieraad terug te brengen naar Wijk. Hij benaderde de bewoner van het huis waar in de tuin de fibula werd gevonden en Ton van Wette bleek direct enthousiast. Dat geldde ook voor stadsarcheoloog Channa Cohen Stuart. Ze waren het er over eens dat dit groots moest worden aangepakt. JanIsDeMan (straatkunstenaar Jan Heinsbroek) is gevraagd een muurschildering te maken op de zijkant van dit hoekhuis. In een week tijd werd de fibula tot in de kleinste details op de muur aangebracht. Met de hulp van Wijkse fondsen en cultuurparticipatie is dit mede mogelijk gemaakt.

Het resultaat mag er zijn. Ook wethouder Jeroen Brouwer is enthousiast over het project. „Binnenkort zal bij het huis een QR-code worden geplaatst met meer informatie. We zouden dit op veel meer plekken moeten doen. We hebben zoveel historische plekken. Om op deze manier iets met geschiedenis te doen is prachtig.” Dat vindt ook André van Zwieten. „Als we alle bijzondere vondsten kunnen terugbrengen op muren van huizen of flatgebouwen, dan kan dit een prachtige wandelroute opleveren.”

De Wijkse geschiedenis meer zichtbaar maken, dat is wat ook de stadsarcheoloog heel graag wil. „Er is zoveel te vertellen en nog te ontdekken.”

advertentie
advertentie