Afbeelding
archief BDUmedia

Dik 1400 miljonairs in de Kromme Rijnstreek

20 maart 2020 om 08:31 Economie

BUNNIK Houten telde in 2018 circa 700 miljonairs, Bunnik zo'n 400 en Wijk bij Duurstede rond de 300. Dit zijn de meest recente cijfers die het CBS beschikbaar heeft en die het deze week naar buiten bracht.

Op 1 januari 2018 telde heel Nederland 207 duizend miljonairs. Vanaf 2014 kwamen er meer dan vijftigduizend miljonairs bij. Bijna drie procent van de huishoudens heeft volgens de meest recente cijfers van 2018 een vermogen van meer dan een miljoen euro. Hier wordt de waarde van een eigen woning en de eventuele hypotheekschuld ook bij meegerekend. Het gemiddelde miljonairsgezin heeft een vermogen van 2,5 miljoen euro: dat is 21 keer zo veel als het gemiddelde vermogen van niet-miljonairsgezinnen

BUNNIK RELATIEF VEEL In de regio heeft Bunnik het hoogste percentage miljonairs: 5,6% van de huishoudens (circa 400 huishoudens in totaal). Houten (700 miljonairs) en Wijk bij Duurstede (300) blijven steken op 3,3% van de huishoudens.

Dit viel verder op in de landelijke cijfers:

In Noord-Holland wonen relatief de meeste miljonairs: 3,5 procent van de huishoudens in die provincie heeft een vermogen van meer dan een miljoen. In deze provincie liggen dan ook de drie gemeenten die de lijst aanvoeren: Bloemendaal (22 procent), Laren (20 procent), Blaricum (17 procent). In de Limburgse gemeenten Kerkrade, Brunssum en Landgraaf zijn juist de minste miljonairshuishoudens te vinden.

De provincie Utrecht telde in 2018 liefst 20.300 miljonairs. Procentueel gezien was het met 3,4% van de huishoudens na Noord-Holland de provincie met de meeste miljonairs, zoals te zien is op onderstaande interactieve kaart.

Het aantal miljonairs steeg de afgelopen jaren iets minder hard als je rekening houdt met inflatie. Door stijgende prijzen kan je van een miljoen euro minder kopen. Een miljoen is in 2018 dus minder waard dan in eerdere jaren

 

EIGEN BEDRIJF Miljonairs zijn vaker actief als zelfstandig ondernemer dan niet-miljonairs: voor veertig procent van de miljonairs is hun eigen bedrijf de voornaamste inkomstenbron, tegenover acht procent van de niet-miljonairs. Daarnaast halen miljonairs hun inkomen ook relatief vaker uit het al vergaarde vermogen, bijvoorbeeld via aandelen en onroerend goed.

Over de cijfers

In dit onderwerp vind je verschillende cijfers. Allereerst laten we op onderstaande kaart het aantal miljonairshuishoudens zien per gemeente. De cijfers zijn afgerond op honderdtallen. Het gaat hier om het absolute aantal huishoudens dat op 1 januari 2018 een vermogen van één miljoen euro of meer had.

Ook heeft het CBS het aandeel miljonairshuishoudens uitgerekend, dit is het percentage van alle huishoudens dat een vermogen heeft van een miljoen of meer.

De cijfers gaan over de situatie op 1 januari 2018 en zijn ingedeeld naar de gemeente-indeling zoals deze momenteel bestaat.

Louis van Oort

advertentie
advertentie