De boa's controleren op bekende uitlaatplekken
De boa's controleren op bekende uitlaatplekken Ali van Vemde

Gemeente pakt overlast honden en hondenpoep aan

19 november 2020 om 10:38 Dieren

WIJK BIJ DUURSTEDE Niets is vervelender dan in hondenpoep te trappen. In de gemeente gelden regels om de overlast van honden tegen te gaan. Tot nu toe waarschuwden de Boa’s vooral, maar het aantal klachten neemt ondanks dat flink toe. Daarom is het tijd voor een nieuwe aanpak. De Boa’s controleren op 19 en 26 november op bekende uitlaatplekken. Waar nodig, delen zij boetes uit. Het doel is natuurlijk om te zorgen voor een prettige leefomgeving voor àlle inwoners.

Tot nu toe kreeg heel af toe iemand een proces-verbaal voor het los laten lopen van de hond. De Boa’s waarschuwden vooral en legden uit wat de regels zijn. Dat verandert nu, omdat de gemeente steeds vaker klachten krijgt. De boa’s controleren vanaf nu vaker op bekende uitlaatplekken. Natuurlijk doen zij dat ook op andere dagen in de maand, ook na november. Hier letten zij op:

  • Heeft u uw hond(en) aan de lijn?
  • Ruimt u de poep van uw hond(en) op?
  • Heeft u opruimzakjes bij u?
  • Bent u op een pad of plek waar u met uw hond(en) mag komen?

Houdt u zich niet aan één van deze regels? Dan kunt u een boete tot € 140 verwachten.

Iedere hondeneigenaar is verantwoordelijk voor het gedrag van zijn of haar hond(en). ‘Heeft u één of meer honden, net als wij?’ zegt wethouder Hans Marchal. ‘Ze horen bij ons gezin en zijn trouwe kameraadjes. Maar niet iedereen houdt van honden, respecteer dat. Veel mensen storen zich enorm aan hondenpoep. Besef dat hondenpoep landelijk ergernis nr. 1 is. Houd u daarom aan de regels. In feite staan ze hierboven al opgesomd. Plus dat kinderspeelplekken (speeltuinen) verboden terrein zijn voor honden. Die regel is wel logisch.’
Het aanlijnen geldt niet in losloopgebieden. Daar mogen honden vrij rennen. Maar ook daar ruimen de hondeneigenaren de poep van hun hond(en) zelf op. Er staan in onze gemeente op verschillende plekken speciale afvalbakken voor hondenpoep. Is er geen hondenpoepbak in uw buurt? De poep mag in alle afvalbakken van de gemeente.

Heeft u een idee om de last door honden te verminderen? Of is er een plek waarvan u vindt dat er wel extra controle nodig is? Geef dit door op de voorpagina van de gemeentelijke website www.wijkbijduurstede.nl. Vul uw idee of plek in via het formulier ‘Meldingen en verzoeken’.

Weet u niet waar uw hond mag loslopen? Haal dan een folder op bij het Huis van de Gemeente. Of kijk op de website www.wijkbijduurstede.nl/inwoners/honden-in-de-gemeente.

advertentie
advertentie