Afbeelding
NOS
Corona-update

Einde avondklok, terrassen open, winkelen zonder afspraak, fysiek onderwijs HBO en WO

20 april 2021 om 20:09 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

DEN HAAG Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok, zo maakte Mark Rutte dinsdagavond bekend. Zoals al was doorgesijpeld de laatste dagen, werd bij de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge eveneens duidelijk dat cafés en restaurants hun terrassen vanaf woensdag 28 april weer mogen openen, maar alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan. 

Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er kuchschermen tussen worden gezet. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten reserveren. Dat laatste mag ook ter plekke.

WINKELEN ZONDER AFSPRAAK Een andere versoepeling is dat winkeliers klanten zonder afspraak mogen ontvangen, maar dat betekent niet dat er geen regels meer in de winkelstraat gelden. Kleine winkels mogen vanaf 28 april spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter.

Rutte doet voor de uitvoering “een beroep op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden”. Net als vorig jaar moeten winkeliers en hun verenigingen helpen met de handhaving. Ook moeten zij ervoor zorgen dat 1,5 meter afstand wordt gehouden en er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel staan.

Mocht het misgaan en winkelstraten te druk worden, dan kunnen ze worden gesloten.

Mondkapjes blijven binnen verplicht, en klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen, benadrukte de premier. Warenmarkten mogen, zolang 1,5 meter afstand wordt gehouden, volledig open.

TERRASSEN Voor de beperkte openingstijden van de terrassen is volgens Rutte gekozen om de risico’s binnen de perken te houden. ,,Daarmee schrap je de bitterbal en de avondmaaltijd.”

Rutte zegt zich te realiseren dat horecaondernemers op veel meer hadden gehoopt. Zij maken een “ongelofelijk zware tijd” door. ,,Dat nemen we niet met deze eerste stap allemaal weg”, aldus de premier.

De versoepelingen die het kabinet heeft aangekondigd voor de horeca zijn een “eerste kleine stap” voor de sector. Maar volgens FNV-bestuurder Edwin Vlek, die zich bij de vakbond richt op de horeca, biedt het openen van de terrassen geen oplossing voor een groot deel van de cafés en restaurants. En die terrassen mogen straks ook nog maar open zijn tot 18.00 uur.

TELEURGESTELD ,,Het is fijn dat de horeca weer iets mag en dat er weer iets van perspectief is. We zijn wel teleurgesteld door de beperkingen die dit met zich meebrengt, waardoor de versoepelingen niet direct bijdragen aan herstel van de sector, alleen in minimale mate”, aldus Vlek. Door de vele nog altijd geldende beperkingen kan er volgens hem eigenlijk niet echt gesproken worden van een opening van de horeca.

Kijken naar wat wel kan in de horeca in plaats van wat niet, is juist nu belangrijk, geeft Vlek verder aan. ,,Kijk bijvoorbeeld naar de hotels. Vakantiegangers in deze hotels verplaatsen zich nu buiten de hotels om elders eten te halen. Dit terwijl ze als een soort van besloten groep in het hotel dit veel beter kunnen doen in de hotel-restaurants zelf.” Ook voorziet de FNV’er dat de handhaving straks lastig zal blijven doordat de terrassen al om 18.00 uur dicht zullen moeten.

ONDERWIJS BLIJ MET VERSOEPELINGEN Studentenorganisaties en het hoger onderwijs zijn opgetogen over het kabinetsbesluit om studenten vanaf volgende week maandag weer gemiddeld één dag per week fysiek onderwijs te laten volgen. ,,Studenten hebben lang gewacht om weer naar de campus te mogen en nu is het eindelijk zo ver”, reageert voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Hij noemt de eerste versoepeling “broodnodig om jongeren weer een klein beetje ruimte te geven”.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemt het ,,een grote opluchting voor studerend Nederland om terug de collegebanken in te mogen”. Voorzitter Dahran Çoban stelt vast dat maanden online-onderwijs “hun tol hebben geëist”. ,,Je medestudenten en docenten weer kunnen zien is een enorme opsteker.” Eén dag per week weer fysiek naar hbo of universiteit gaan “gaat hopelijk het verschil maken voor studenten, zodat we op een positieve manier dit studiejaar kunnen afronden”, aldus Çoban.

Ook de hogescholen en universiteiten zijn positief. ,,Dit is waar we al zo lang naar toeleven”, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen. “Na ruim vier maanden grotendeels online-onderwijs, staan studenten, docenten en medewerkers in het hbo te trappelen elkaar weer op de campus te ontmoeten.”

CORONAZELFTEST Studenten kunnen vooraf op vrijwillige basis een coronazelftest doen. Die kunnen ze gratis bestellen via de landelijke website www.zelftestonderwijs.nl. De test wordt dan thuisbezorgd.

,,Een negatieve uitslag is geen toegangsbewijs tot de collegezaal”, benadrukt Limmen. De hogescholen en universiteiten moedigen testen wel aan. Mondkapjes dragen en afstand houden blijven verplicht.

Ook Pieter Duisenberg, de voorzitter van universiteitskoepel VSNU, spreekt van “een opsteker voor onze studenten”. Hij zegt dat de universiteiten “er alles aan gaan doen om zo snel mogelijk meer fysieke ontmoeting te faciliteren”. ,,Via colleges, werkgroepen, maar ook in onze universiteitsbibliotheken en andere gebouwen.”

De LSVb is er nog niet helemaal gerust op dat universiteiten en hogescholen de ruimte die ze krijgen daadwerkelijk zullen benutten. De bond zegt “signalen” te hebben gekregen over sommige opleidingen en faculteiten die nog niet direct fysieke lessen willen gaan geven. “Wij roepen opleidingen op om de ruimte die ze nu krijgen zoveel mogelijk te benutten.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie