Vaccineren bij Expo Houten
Vaccineren bij Expo Houten Frank Magdelyns

GGD regio Utrecht opent op korte termijn meerdere vaccinatielocaties

25 januari 2021 om 13:32 Corona

HOUTEN In navolging op Expo Houten, opent GGD regio Utrecht (GGDrU) op korte termijn zes andere vaccinatielocaties in de regio Utrecht, waaronder twee XL-locaties. GGDrU wil sub regionaal goed bereikbaar zijn en waar mogelijk in iedere gemeente een vaccinatielocatie realiseren. ,,Op deze manier kunnen inwoners dichtbij en op een laagdrempelige manier zich laten vaccineren,” aldus Jaap Donker, Directeur Publieke Gezondheid a.i. ,,We streven ernaar om begin februari te kunnen starten met vaccineren op meerdere locaties.

De voorbereidingen voor het inrichten en bouwen van de locaties zijn in volle gang. GGDrU heeft gemeenten en andere partijen gevraagd op zoek te gaan naar geschikte locaties. Zodra deze definitief zijn maken gemeenten de namen van deze locaties zelf bekend. Daarnaast wil GGDrU op verschillende plekken mobiele bussen units inzetten. Of dit kan is afhankelijk van het soort vaccin waarmee GGDrU kan en mag gaan vaccineren.

GGDrU werkt samen met zorgpartijen zoals huisartsen, het Rode en Witte Kruis, om het vaccinatieproces zo goed mogelijk te organiseren

RICHTLIJNEN VOOR EEN VACCINATIELOCATIE Een locatie moet voldoen aan een aantal landelijke richtlijnen. Een belangrijke eis is dat de vaccinatie op een geordende en professionele wijze, volgens richtlijn, uitgevoerd kan worden. Daarnaast is het van belang dat de locatie ‘COVID-19-proof’ is, voor langere periode beschikbaar en goed te bereiken is. De komst van meerdere vaccinatielocaties in de regio zijn voorbereidingen op de landelijke vaccinatiestrategie.

OUDEREN GGDrU is 8 januari gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers in Expo Houten. Vanaf de start verloopt het vaccinatieproces voorspoedig. Naast de zorgmedewerkers start GGDrU ook met het vaccineren van mobiele ouderen. De door de huisarts aangemerkte 90-plussers die mobiel genoeg zijn, ontvangen binnenkort een uitnodiging van hun eigen huisarts voor een vaccinatie bij de GGD. De groep in de leeftijd tussen 85 en 90 jaar ontvangt kort daarna een uitnodiging van het RIVM.

JARENLANGE ERVARING MET VACCINEREN Vaccineren is bekend terrein voor GGD’en. Bij eerdere grootschalige vaccinatiecampagnes, zoals bij de Mexicaanse griep in 2011 en vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma, spelen GGD’en een belangrijke rol. Deze kennis en ervaring is ook waardevol bij het vaccineren tegen COVID-19.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie