De School met de Bijbel is gesloten omdat 7 van de 15 personeelsleden positief getest werd op corona
De School met de Bijbel is gesloten omdat 7 van de 15 personeelsleden positief getest werd op corona School met de Bijbel

Corona komt via verschillende wegen Langbroek binnen, School met de Bijbel dicht

17 november 2020 om 11:30 Corona

LANGBROEK In het dorp Langbroek zit een flink aantal gezinnen in quarantaine, omdat een of meerdere leden van het gezin besmet zijn met corona. De School met de Bijbel is deze week zelfs gesloten omdat 7 van de 15 personeelsleden besmet zijn. Van 7 gezinnen zijn de kinderen thuis omdat een van de ouders besmet is met het virus. 

door Agnes Corbeij

Directeur van de School met de Bijbel Marius-Jan Breugem: ,,Inmiddels zijn vijf leerkrachten, een onderwijsassistent en een administratief medewerker besmet met corona. Vrijdag een week geleden na schooltijd was de eerste besmetting bekend. Toen zijn de radars gaan draaien.” De GGD begon met bron- en contactonderzoek, dat nog loopt. 

Vorige week kwamen er steeds een paar bij. Breugem: ,,We hebben vorige week steeds nog het gewone onderwijs kunnen draaien. Twee keer hebben we één klas een dag afstandsonderwijs moeten geven, bij gebrek aan leerkracht.” Maandag ging dat niet meer, dus besloot de school de deur te sluiten. ,,We geven nu afstandsonderwijs. Dat werkt goed. Na de eerste golf hebben we hiervoor een protocol opgesteld dat we nu makkelijk op konden pakken.”   

KERK Er lijkt een link te liggen tussen de besmettingen op school en de Hervormde Kerk in het dorp, want ook gemeenteleden zijn besmet. Van der Meij, woordvoerder van de Hervormde Gemeente Nederlangbroek: ,,Op dit moment zijn er besmettingen bij vijf gezinnen die verbonden zijn aan onze kerk. Niet allemaal hebben ze kinderen op de School met de Bijbel, sommigen gaan naar andere scholen of naar het voortgezet onderwijs.”

Het jeugdwerk in de kerk boven de 13 jaar ligt al een aantal weken stil, sinds 20 oktober. Van der Meij: ,,Sinds de laatste persconferentie, twee weken geleden, hebben we ook het jeugdwerk voor kinderen onder de 13 jaar stilgelegd, omdat bij een van de deelnemende gezinnen corona was vastgesteld.”

De kerkdiensten zelf gaan gewoon door. ,,Sinds 20 oktober laten we maar 30 mensen toe en houden we minimaal 2,5 meter afstand in de kerk. Ook gebruiken mensen mondkapjes bij binnenkomst en kan iedereen de handen ontsmetten bij het binnengaan van de kerk.” Over sluiting denkt de kerk niet na. ,,Er is heel veel ruimte in de kerk.”

LINK De kans lijkt klein dat de Hervormde Kerk de enige link is naar de besmettingen op de School met de Bijbel, aangezien de besmette leerkrachten geen van allen lid zijn van de kerk in Langbroek en er geen direct contact is tussen leerkrachten en ouders. Ook zijn er twee kinderen van de openbare school thuis, wegens een ouder die besmet is met het virus. Deze school heeft echter geen enkele leerkracht ziek thuis zitten. 

Chris Uit den Boogaard, leerkracht en intern begeleider op de Openbare Basisschool Piet de Springer: ,,Alle leerkrachten zijn aan het werk. Twee kinderen zijn thuis omdat zij een ouder hebben die besmet is met corona.” Daar ligt volgens Uit den Boogaard geen link met de kerk in het dorp. ,,Beide ouders werken in de zorg en deze gezinnen gaan niet naar de kerk.”       

HERSTELD De School met de Bijbel hoopt volgende week weer open te kunnen. Breugem: ,,De meeste leerkrachten komen deze week uit quarantaine. Vrijdag overleggen we met de GGD, de leerkrachten zelf en de arbodienst en bekijken we of iedereen genoeg hersteld is om de deuren open te gooien. Ik hoop heel erg dat we gewoon kunnen starten. Deels opstarten is ook een optie.”

advertentie
advertentie