Ewoud & Elisabeth Gasthuis
Ewoud & Elisabeth Gasthuis Ali van Vemde

Quarijn: ‘Medewerkers werken niet als zij positief getest zijn’

29 oktober 2020 om 09:58 Corona

BUNNIK/HOUTEN/WIJK BIJ DUURSTEDE Medewerkers van Quarijn die positief getest zijn op Covid-19 blijven thuis. Dat stelt Michiel Moes, regiomanager van Quarijn. Dinsdag werd bekend dat er volgens de vakbond FNV in Nederland positief geteste medewerkers aan het werk zijn. 

door Agnes Corbeij

Maandag maakte NOS bekend dat in Luik met corona besmette medewerkers aan het werk moeten in het ziekenhuis. Arts Steven Laureys van het universitair ziekenhuis in Luik zei tegen de NOS dat het gaat om een “heel moeilijke situatie”. Zijn ziekenhuis ligt vol, het personeel is uitgeput en soms gaan besmette artsen en verpleegkundigen toch aan het werk.  

TE BIZAR VOOR WOORDEN Elise Merlijn, bestuurder van FNV, liet vanmorgen op NOS Radio 1 horen dat zij dit ‘te bizar voor woorden’ vindt. ,,Ik hoor deze geluiden niet alleen in de ziekenhuizen, maar in de hele zorg, ook bij de wijkverpleging en in verpleeghuizen: mensen die milde klachten hebben en positief getest zijn, wordt toch gevraagd te komen werken. Als je dan weet dat zij aan het werk moeten met de meest kwetsbare patiënten; dat is gewoon te bizar voor woorden.”

Ook in Houten gaan geluiden dat medewerkers van Houtens Erf verplicht zijn door te werken als ze geen klachten hebben. Een familielid van een van de bewoners liet weten: ,,Van het personeel hoorde ik dat ze door moeten werken, als ze geen koorts boven de 38 graden hebben.” Deze geluiden spreekt de overkoepelende organisatie ZorgSpectrum tegen. Een woordvoerder: ,,Nee, het is absoluut onjuist. Medewerkers die positief zijn getest, mogen NIET werken. Ook niet met beschermingsmiddelen. Wij merken dat er collega’s zijn die dit wel aanbieden, bijvoorbeeld om hun team te ontlasten. Dat aanbod komt vanuit de beste bedoelingen, maar daar gaan wij zeker niet mee akkoord. Wie positief is getest, blijft thuis volgens de richtlijnen van het RIVM. Hierop maken wij geen enkele uitzondering.”

ZWARE TIJDEN Dat het zware tijden zijn voor de zorg, erkent ZorgSpectrum zeker. ,,Absoluut! Een lange periode zijn we corona-vrij gebleven in alle locaties. Niet alleen landelijk, maar ook bij ZorgSpectrum zien we een toename, helaas ook in de locatie Het Houtens Erf.” Daarom werden extra maatregelen van kracht. ,,Specifiek voor Het Houtens Erf stellen wij nu een maximum van één bezoeker per cliënt per dag. Daarnaast zijn de woonclusters afzonderlijk van elkaar gescheiden om onderlinge besmetting te voorkomen.” Het dragen van een mondkapje was al verplicht bij álle locaties en dat blijft zo. 

Ook Quarijn, de zorgorganisatie waar Bunninchem in Bunnik en het Ewoud en Elisabeth Gasthuis in Wijk bij Duurstede onder vallen, ontkent dat medewerkers met corona aan het werk zijn. Michiel Moes, regiomanager bij Quarijn: ,,Iedereen die positief test, blijft thuis.” Bij Bunninchem werd afgelopen weekend duidelijk dat 16 van de 75 bewoners besmet zijn met het virus. Toch zijn er nog geen zorgmedewerkers besmet, aldus Moes. ,,Zorg voor coronapatiënten is intensiever dan reguliere zorg. Het is best zwaar. Met een lach en een traan worden de schouder eronder gezet. Ik ben trots op de teamleden.” 

Coronacentrum Houten in Het Haltna Huis
Woonzorgcentrum Bunninchem
advertentie
advertentie