Emar Vogelaar met een van zijn medewerkers in de teststraat.
Emar Vogelaar met een van zijn medewerkers in de teststraat. Agnes Corbeij

Voor een corona-sneltest naar World Health Laboratory in Bunnik

16 oktober 2020 om 11:00 Corona

BUNNIK Het World Health Laboratory in Bunnik heeft haar eigen corona teststraat, bij het eigen kantoor aan de Regulierenring. Het bedrijf voert andere testen uit dan de GGD, waarbij de uitslag dezelfde dag binnen is. Het zijn voornamelijk werkgevers die hun werknemers aanmelden en zelf betalen voor de test. 

Het bedrijf zit al sinds eind jaren 90 aan de Regulierenring, daarvoor zat het in Utrecht. De oprichter van het bedrijf, dat voorheen Europees Laboratorium voor Nutriënten heette, is chemicus Emar Vogelaar. Hij woonde van 1977 tot 2009 in Bunnik, aan de Marskramersbaan. Vele Bunnikers kennen hem daardoor. 

COMMERCIEEL De teststraat heeft geen directe link met de GGD, die de meeste testen in Nederland uitvoert en dat gratis doet. Daarnaast zijn er commerciële testlocaties in Nederland die tegen betaling snellere testen uitvoeren, waarbij de geteste dezelfde dag de uitslag krijgt. 

De GGD maakt gebruik van de PCR test. Bij deze test wordt een monster genomen uit keel of neus. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur na monsterafname voordat een uitslag bekend is bij de patiënt. De procedure op het laboratorium kost 4-8 uur (bron: RIVM). 

SNELTEST GOEDGEKEURD Bij WHL worden twee andere tests gedaan. Voor de antigeentest wordt een monster uit de neus gebruikt, voor de sneltest worden antistoffen gemeten in een druppeltje bloed dat wordt afgenomen met een vingerprik. De antigeentest werd vorige week goedgekeurd door het ministerie. Uit onderzoek bleek hij iets minder betrouwbaar dan de test die de GGD gebruikt, maar toch betrouwbaar genoeg om goed te keuren. Het RIVM en de GGD’s onderzoeken op dit moment of zij deze test ook kunnen gaan gebruiken voor bepaalde groepen.  

WHL test al langer op COVID 19, maar zette vorige week een bord buiten, na de goedkeuring van het ministerie. Op dit moment worden er zo’n 40 mensen op een dag getest. De belangrijkste reden om niet naar de GGD te gaan, maar naar een commerciële partij is de snelheid. De uitslag volgt dezelfde dag nog. De tweede reden is dat je bij de GGD eigenlijk niet terecht kunt als je geen klachten hebt. Bij de commerciële partijen wel.  

VLIEGEN De mensen die naar de Regulierenring komen, rijden daarheen vanuit het hele land. Beide tests afnemen kost 90 euro. Vogelaar: ,,Voor veel werknemers kan het uit om het personeel te laten testen zodat ze weer aan het werk kunnen. Bijvoorbeeld zakenlieden die naar het buitenland moeten vliegen en daarvoor een negatieve test moeten kunnen laten zien op het vliegveld.”

Maar ook particulieren kunnen bij WHL terecht om snel te weten of ze wel of niet besmet zijn. Vogelaar verwacht dat hij op korte termijn ook op andere plaatsen teststraten zal openen. 

door Agnes Corbeij

Corona Teststraat in Bunnik
De corona teststraat in Bunnik
advertentie
advertentie