Afbeelding
ANP Foro

Aantal coronabesmettingen in vier weken tijd ruim vervijfvoudigd; 15 erbij in Wijk bij Duurstede

29 september 2020 om 14:38 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek Dossier coronavirus

WIJK BIJ DUURSTEDE Het aantal meldingen van besmetting met het coronavirus Covid-19 neemt sterk toe in vrijwel alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen. Dat stelt het RIVM zijn wekelijkse overzicht. Dit is ruim vijf keer meer dan de meldingen in de laatste week van augustus (3.588). In Bunnik kwamen er afgelopen week 13 besmettingsgevallen bij, in Houten steeg het aantal zelfs met 40. In Wijk bij Duurstede werden afgelopen week 15 nieuwe besmettingsgevallen gemeld. 

Ook het aantal mensen dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) steeg fors. Op de IC intensive care neemt het aantal opnames eveneens sterk toe. Het percentage positieve tests van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  testlocaties in afgelopen maand gestegen van 2,5% in de laatste week van augustus gestegen naar 7,4% in deze afgelopen week.

In de week van 23 tot en met 29 september meldden de GGD’en 19.326 personen die positief testten op COVID-19, tegenover 13.471 een week eerder. Ruim 207.000 mensen hebben zich de afgelopen week laten testen in de GGD teststraten. Het grootste aantal mensen met een positieve testuitslag per 100.000 inwoners is nog steeds te vinden in de leeftijdscategorie 20-29 jaar. In alle leeftijdsgroepen vanaf 10 jaar is een sterke stijging zichtbaar in het aantal vastgestelde besmettingen.

Stijging ziekenhuisopnames, IC-opnames en sterfgevallen

Er is een duidelijke stijging in het aantal COVID-19 opnames op de verpleegafdelingen en IC’s van ziekenhuizen, zoals is te zien in onderstaande grafiek.
In de afgelopen week zijn 102 COVID-19 patiënten gemeld* als overleden, zoals nu bekend zijn er 51 in de afgelopen week overleden. De overledenen hadden een leeftijd 45 en 95 jaar. Vorige week waren er nog 33 COVID-19 patiënten die in de week ervoor zijn gemeld als overleden.

(A) Aantal aan de GGD’en gemelde COVID-19 positieve testen, naar meldingsdatum.
(B) Aantal opnames per dag vanwege COVID-19 op verpleegafdelingen Ziekenhuizen. (bron: Stichting NICE)
(C) Aantal opnames per dag vanwege COVID-19 op IC-afdelingen Ziekenhuizen. (bron: Stichting NICE)
(D) Aantal aan de GGD’en gemelde overleden COVID-19 patiënten, naar datum van overlijden.

Het aantal meldingen van mensen met een vastgestelde COVID-19 besmetting in verpleeghuizen is de afgelopen week ook verder toegenomen. In de regio’s Haaglanden, Utrecht en Amsterdam Amstelland werden de meeste positief geteste verpleeghuisbewoners gemeld. 

Van een paar duizend naar 146.000 besmettelijke personen 

Als iemand het nieuwe coronavirus oploopt, is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Op basis van verschillende gegevensbronnen over hoeveel mensen besmet zijn met het nieuwe coronavirus, kan een inschatting worden gemaakt van het aantal besmettelijke personen in Nederland en de waarden waartussen dit aantal zich waarschijnlijk bevindt. Volgens de laatste schattingen zijn er 146.000 besmettelijke personen in Nederland (range 96474 – 201461). Het aantal besmettelijke personen neemt sinds half juli rap toe: van een paar duizend besmettelijke personen in juli naar meer dan 146.000 in september. 

Reproductiegetal R minimaal veranderd

Het reproductiegeval is met 1,27 (bandbreedte 1,22 - 1,33) minimaal veranderd ten opzichte van vorige week. Het betrouwbaarheidsinterval ligt voor de vierde week op rij in het geheel boven de 1. Het reproductiegetal van 1,27 betekent dat 100 mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus samen leiden tot 127 andere mensen die besmet worden.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie