Afbeelding
...

Nieuwe coronamaatregelen: horeca mogelijk vroeger dicht, geen publiek bij sportwedstrijden

Corona Dossier coronavirus

DEN HAAG Horecagelegenheden in het hele land moeten voorlopig om 22.00 uur de deuren sluiten. Ook wordt geen publiek meer toegelaten bij sportwedstrijden, inclusief het betaald voetbal. Dat zijn maatregelen die het kabinet sterk overweegt om de opmars van het coronavirus te stuiten, melden ingewijden. De ingrepen gelden in eerste instantie voor drie weken.

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge geven maandagavond weer een persconferentie, waarin de nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Over allerlei details wordt de komende uren nog gesproken, ook in overleg met de veiligheidsregio’s. Het kan dus zijn dat er nog veranderingen worden aangebracht in het pakket.

THUISWERKEN Op tafel ligt ook een verdere beperking van het aantal mensen dat in openbare gelegenheden bijeen mag zijn, maar ook van het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen. Thuiswerken wordt weer de norm, werkgevers die dat niet toestaan terwijl het wel kan, worden daarop aangesproken en riskeren zelfs tijdelijke sluiting van hun bedrijf.

CONTACTBEROEPEN Voor alle zogenoemde contactberoepen gaat een registratieplicht gelden. Bijvoorbeeld kappers moeten dus, net als horecagelegenheden, aan hun klanten vragen om contactgegevens achter te laten. Dat moet het voor de gezondheidsdiensten makkelijker maken te achterhalen met wie een besmet persoon allemaal in contact is geweest.

SUPERMARKTEN Voor supermarkten gaat gelden dat mensen alleen naar binnen mogen met een winkelwagentje dat van tevoren is ontsmet. De levensmiddelenbranche voerde die regel zelf dit voorjaar al in, maar die wordt inmiddels in lang niet alle winkels meer nageleefd.

Het coronavirus is al weken bezig met een opmars in het hele land. In zes veiligheidsregio’s, met name in de Randstad, werden onlangs extra maatregelen getroffen omdat het aantal besmettingen daar wel heel hard opliep. Vrijdag kwamen daar acht regio’s bij. Voor elf gebieden geldt nu nog geen aangescherpt regime.


advertentie
advertentie