Menigte mensen
Menigte mensen Keith Johnstons via Pixabay

Provincie Utrecht en toerismesector werken aan online druktemonitor

7 juli 2020 om 09:52 Corona

UTRECHT De provincie Utrecht, regiomarketingorganisaties en het Routebureau Utrecht werken samen aan een monitor om drukte in steden en toeristische buiten- en recreatiegebieden in kaart te brengen. Daarnaast willen ze bewoners en bezoekers inspireren om mooie plekken in de regio te bezoeken waar voldoende ruimte is. Zo kan bezoek aan de regio meer worden gespreid.

Veel Nederlanders vieren dit jaar vakantie in eigen land. De verwachting is dat veel mensen van binnen en buiten onze regio willen genieten van de Utrechtse natuur en cultuur. Om het bezoek aan de regio veilig mogelijk te maken en drukte te spreiden, willen de samenwerkingspartners inwoners en bezoekers inzicht geven in de drukte op de verschillende locaties. Arne Schaddelee, gedeputeerde Recreatie en Toerisme: “We zijn blij dat inwoners en bezoekers er in onze regio weer op uitgaan, dat is ook belangrijk voor de ondernemers in de recreatiesector en horeca die hard zijn getroffen door de coronacrisis. Het is natuurlijk wel belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met de monitor willen we bijdragen aan de spreiding van het bezoek, zodat we er ook in deze veranderde omstandigheden verantwoord met elkaar op uit kunnen.”

ONLINE ACTUELE INFORMATIE Op dit moment worden samen met de gemeenten de drukke locaties en rustigere alternatieven in kaart gebracht. Deze gegevens komen in een online druktemonitor, waarop via bestaande toeristisch-recreatieve websites straks live te zien is hoe druk het ergens is. Om deze informatie actueel te houden wordt aan lokale ondernemers, bewoners, toeristische trekpleisters, terreinbeheerders en andere partijen gevraagd enkele keren per dag doorgeven hoe druk het is. Voor het realiseren van de druktemonitor is de samenwerking gezocht met de provincie Gelderland.

MOOIE RUSTIGE PLEKKEN ONTDEKKEN Naast het spreiden van drukte met de monitor zetten de partners ook in op het voorkomen van drukte. Dat doen ze door, samen met gemeenten en ondernemers, inwoners en bezoekers te wijzen op rustige fiets- en wandelroutes en recreatieplekken in de provincie.  Arne Schaddelee: “Zo ontdek je de mooiste plekken in de provincie waar je anders misschien nooit zou komen.” De monitor bezoekersdrukte wordt nog deze zomer gelanceerd en in de nabije toekomst doorontwikkeld.

SAMENWERKINGSPARTNERS De provincie en het Routebureau Utrecht werken in dit project samen met de Utrechtse destinatiemarketingorganisaties. Zij worden vertegenwoordigd door RBT Heuvelrug & vallei, Utrecht Marketing en Visit Utrecht Region, het internationale toerismeprogramma voor de provincie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie