Afbeelding
ANP Foto

LIVEBLOG coronavirus: Nederland op slot (week 8)

4 mei 2020 om 14:28 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

WIJK BIJ DUURSTEDE We zitten in de achtste week van de intelligente lockdown. Die zou officieel duren tot 28 april maar inmiddels is duidelijk dat er van versoepeling van maatregelen nog maar in zeer beperkte mate sprake is. In dit liveblog houden we van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. Niet alleen nationaal maar ook voor de regio, net als in ons eerdere liveblog dat je hier kunt lezen. Tips? Geef ze door via wijksnieuws@bdu.nl

  • 4 mei 2020, 14:00

    Het aantal patiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen vanwege COVID-19 en het aantal overledenen patiënten zijn inmiddels net zo laag als in het begin van de corona crisis. Aan de andere kant neemt in het noordoosten van China het aantal besmettingen weer toe.

    Vandaag zijn er 22 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 18 personen als overleden gemeld. In de cijfers van het RIVM is een opvallende cluster te zien in Sneek. Dit is goed verklaarbaar, zo stelt het instituut, door het cluster van COVID-19 patiënten in een asielzoekerscentrum in Sneek, waar GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  Fryslan eerder deze week melding van maakte. 

    In totaal zijn er 42.627 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

    ZONDAG 10 MEI

  • 4 mei 2020, 14:00

    Het RIVM meldt dat er vandaag 58 patiënten zijn gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat is een flink hoger aantal dan gisteren, toen waren dit er 35. Er zijn vandaag 63 personen als overleden gemeld. Dit zijn er minder dan gisteren, toen werden er 71 overlijdens gemeld. Eergisteren waren het er nog meer, namelijk 84.

     Tot nu toe zijn er in totaal 42.382 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Volgens het Rijksinstituut passen deze cijfers bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

    De genoemde aantallen mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom zijn de cijfers over het aantal mensen dat is overleden aan COVID-19 in het weekend vaak lager en komt er een piek op dinsdag.

    ZATERDAG 9 MEI

    14.35 uur Vandaag zijn er 35 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen; vier minder dan gisteren. Er zijn 71 personen als overleden gemeld. Dat waren er gisteren nog 84.

    Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

    Tot nu toe zijn er 42.093 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, waarvan 319 vandaag. Een flinke daling ten opzichte van gisteren, toen er 455 werden gemeld.

    8.32 uur Zowel het veer tussen Wijk bij Duurstede en Rijswijk als het veer tussen Wijk bij Duurstede en Beusichem vaart sinds kort wat langer. De beide veerpontjes varen nu elke dag tot 21.00 uur. De reden hiervoor is dat er meer mensen ’s avonds nog rondrijden, nu het langer licht is. Deze fietsers en automobilisten kunnen nu tot 21.00 uur de oversteek maken zonder een flink eind om te moeten rijden. Kijk op www.tonpaulusveerbedrijf.nl voor de begintijden.
    Wie net te laat is voor de twee pontjes bij Wijk bij Duurstede kan via de pont Amerongen - Eck en Wiel naar de overkant. Deze vaart gewoon tot 24.00 uur.
    Overigens verwacht de veereigenaar dat hij per 1 juni weer de gebruikelijke vaartijden kan invoeren.

    VRIJDAG 8 MEI

    15.50 uur Omdat de huisartsen van het luchtwegspreekuur op locatie Dorpshuis Odijk gezien de ontwikkelingen met een kleinere locatie uit de voeten kunnen, verplaatst dit spreekuur vanaf 11 mei naar de kleedkamers van sporthal de Lindenhof. De entree van het spreekuur is dan rechts van de hoofdingang van sporthal de Lindenhof. Ter plekke is de route duidelijk aangegeven met bewegwijzering. Maandag 11 mei om 11:00 uur start het luchtwegspreekuur dus vanaf een nieuwe locatie.

    14.00 uur Het aantal nieuw gemelde ziekenhuispatiënten blijft vandaag laag, zeker aangezien het gisteren een landelijke vrije dag was. Het RIVM laat weten dat er 39 patiënten zijn gemeld die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest); een lichte stijging ten opzichte van de 27 gisteren.  Het aantal personen dat als overleden is gemeld, steeg wel behoorlijk: van 36 gisteren naar 84 vandaag. 

    Ook het aantal personen waarbij de afgelopen 24 uur besmetting met het coronavirus is vastgesteld, groeide flink: van 232 naar 455 vandaag. Tot nu toe zijn er 41.774 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM .

    Om het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus te volgen, is gekeken naar het moment dat gemelde COVID-19 patiënten ziek werden. Dit is bekeken bij patiënten die uiteindelijk in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. Door de tijd die tussen besmetting, de eerste ziekteverschijnselen en de ziekenhuisopname zit, is een effect van de maatregelen op het aantal ziekenhuisopnames pas minimaal één week na het ingaan van de maatregelen zichtbaar. Het hoogste aantal gemelde COVID-19 patiënten werd ziek in de week van 16 tot en met 22 maart (week 12). Vanaf week 13 is zowel landelijk als in alle provincies een daling te zien in het aantal gemelde COVID-19 ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners. Dit wijst erop dat de landelijke maatregelen om de COVID-19 epidemie in te dammen snel effectief geweest zijn. De piek van de epidemie viel in alle provincies in dezelfde week (week 12). Dat is opvallend omdat er grote verschillen in aantallen in het ziekenhuis opgenomen patiënten per provincie waren.

    DONDERDAG 7 MEI

    19.28 uur  Een trits versoepelingen gaat de komende tijd in, waarbij zowel Mark Rutte als minister Hugo de Jonge bleef benadrukken dat behoedzaamheid belangrijk blijft. ,, Nederland kan alleen van het slot als iedereen zich verstandig blijft gedragen.”

    Vanaf maandag 11 mei mogen kappers en nagelstudio's weer open. Het wordt deze en andere contactberoepen verplicht om voorlopig alleen op afspraak te werken. Vanaf maandag mogen niet-contactsporten in de buitenlucht, zoals tennis en golf, weer door iedereen uitgeoefend worden. Alleen wedstrijden zijn nog uit den boze. 

    Vanaf 1 juni mogen de middelbare scholen weer open. In de praktijk zal dit 2 juni zijn, de dag na Pinksteren. Ook de terrassen mogen vanaf 1 juni open, waarbij iedereen aan een tafel op 1,5 m afstand van elkaar moet zitten. Kerken, congrescentra en crematoria mogen vanaf 1 juli open voor maximaal 100 personen, zodat bijvoorbeeld bij bruiloften en uitvaarten vanaf dat moment aanzienlijk meer personen aanwezig mogen zijn.  Als alles goed gaat, kunnen volgens Rutte per 1 september sauna’s, sportscholen, casino’s, coffeeshops en bordelen weer open.

     Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Reizigers zijn dan wel verplicht een 'niet-medisch' mondkapje te dragen en maximaal 40 procent van de plaatsen mag bezet zijn. Het kabinet streeft ernaar vanaf 1 juni iedereen met corona-klachten op het virus te testen. Als iemand besmet blijkt, is het "cruciaal" dat er contactonderzoek komt. Een besmet persoon moet daarnaast veertien dagen in quarantaine. Het aantal intensive care-plekken wordt flexibel verhoogd tot 1700 plekken.

    16.58 uur Reizigers in het openbaar vervoer moeten vanaf 1 juni verplicht een mondkapje dragen. Het mag daarbij ook gaan om niet-medische mondkapjes. Treinen, trams, bussen en metro's gaan vanaf die datum ook weer meer rijden. Het ov was sinds maart alleen bedoeld voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met cruciale beroepen. Daarom werd de dienstregeling flink teruggebracht.

    14.07 uur De coronacijfers van vandaag zijn een stuk gunstiger dan gisteren, waarbij mee kan spelen dat wat minder gevallen zijn doorgegeven in verband met Bevrijdingsdag. Het RIVM meldt bijvoorbeeld dat er slechts 27 patiënten zijn gemeld die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest), het laagste aantal sinds 15 maart. Er zijn daarnaast 36 personen als overleden gemeld; gisteren waren dat er nog 86. 

    Tot nu toe zijn er 41.319 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, waarvan 232 vandaag. Gisteren waren dat er nog 317. 

    WOENSDAG 6 MEI

    14.00 uur Het RIVM meldt bij zijn dagelijkse corona-update dat de afgelopen 24 uur 89 patiënten zijn gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Ruim twee keer zo veel als gisteren. Dit past echter in het beeld dat de eerste dag na het weekend minder gevallen laat zien en een dag later – dinsdag dus – juist hogere aantallen volgen omdat veel weekendgevallen in de cijfers zijn opgenomen. 

    Dat komt ook naar voren in het aantal gemelde overledenen: 86 personen in de afgelopen 24 uur tegenover slechts 26 een dag eerder. 

    Tot nu toe zijn er 41.087 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarvan gingen er 317 vandaag in de boeken. Dat waren er gisteren 199.

    DINSDAG 5 APRIL

    14.03 uur De oorzaak ligt deels in het weekend, omdat officiële meldingen dan vaak uitgesteld worden, maar feit blijft dat vandaag de laagste aantallen overledenen en ziekenhuispatiënten zijn gemeld sinds het begin van de coronacrisis, medio maart. 

    ‘Slechts’ 42 patiënten zijn gemeld die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest) vanwege besmetting met covid-19. Daarnaast zijn officieel 26 personen geregistreerd als overleden aan de gevolgen van besmetting met dit coronavirus.  

    Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden zoals gezegd later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

    Tot nu toe zijn er 40.770 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, waarvan 199 vandaag. Ook voor zo’n laag cijfer moeten we – afgezien van de dag na Koningsdag – terug naar medio maart.

    MAANDAG 4 APRIL

advertentie
advertentie